Με τον τίτλο «Η Παιδιατρική στην πράξη» πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου 2023 το 16ο Ετήσιο Συνέδριο του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Την επιστημονική αυτή συνάντηση παρακολούθησε με φυσική παρουσία και από το διαδίκτυο μεγάλος αριθμός παιδιάτρων, περισσότεροι από 700. Ο Καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Φρετζάγιας, επιστημονικός υπεύθυνος του Συνεδρίου, ανέπτυξε σε εισαγωγικές εισηγήσεις το θέμα της ανοσολογικής συνύπαρξης και συνεργασίας μητέρας-εμβρύου και ενημέρωσε για τις τελευταίες προόδους στο χώρο των εμβολίων, εστιάζοντας στα νέα εμβόλια, που θα χορηγούνται κατά την κύηση για προστασία του νεογνού-βρέφους μετά τον τοκετό. Την τρέχουσα επικαιρότητα αναφορικά με τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, τα διαγνωστικά κριτήρια του φλεγμονώδους συνδρόμου μετά από λοίμωξη COVID και οδηγίες για ασφαλή ύπνο παρουσίασαν αντίστοιχα οι Επιμελήτριες Παιδιατρικής Παναγιώτα Χαϊκάλη, Κρυσταλλία Βαλσαμίδη και Βικτώρια Γκούμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παιδοχειρουργική συνεδρία στην οποία αναλύθηκαν, με διαγνωστική κατεύθυνση, καθημερινά χειρουργικά προβλήματα που υποδύονται κοινές οντότητες όπως είναι η σκωληκοειδίτιδα, οι κύστες ωοθήκης και ανατομικά προβλήματα του εντέρου. Στη συνεδρία αυτή συμμετείχαν οι Παιδοχειρουργοί Μάριος Μαραγκάκης, Νικόλαος Μπαλτογιάννης και Φωτεινή Φίλη.

Προσκεκλημένος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, επικεφαλής του αντικαπνιστικού αγώνα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή  Ένωση, παρουσιάζοντας τις βλάβες που προκαλεί το ηλεκτρονικό κάπνισμα (ατμισμός) στους πνεύμονες των εφήβων. Τον τομέα της Παιδοπνευμονολογίας κάλυψαν οι Καθηγητές Κωνσταντίνος Πρίφτης και  Κωνσταντίνος Δούρος αναφερθέντες στην πνευμονική νόσο της προωρότητας και την επιμένουσα μικροβιακή βρογχίτιδα αντίστοιχα.