Με εντυπωσιακή συμμετοχή 3.000 συνέδρων και 82 εταιρειών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του PHARMA point 2023, της μεγαλύτερης φαρμακευτικής διοργάνωσης στη Βόρεια Ελλάδα, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και συμπλήρωσε φέτος 23 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και προσφοράς στη φαρμακευτική αγορά.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2023, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Το PHARMA point αποτέλεσε για ακόμα μία φορά σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις με έμφαση στη χρήση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό φαρμακείο.

Το «παρών» έδωσαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και επιστήμονες από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι φορέων της φαρμακευτικής αγοράς, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακείου και φοιτητές Φαρμακευτικής.

Στις εργασίες του συμμετείχαν 32 ομιλητές, ενώ διεξήχθησαν 2 στρογγυλά τραπέζια με θέματα «Φαρμακευτική επιστήμη και ελληνικό φαρμακείο: Χθες, σήμερα, αύριο» και «Σύγχρονη λειτουργία φαρμακείων και καινοτόμες υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας».

Κατά την επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί στη δημόσια υγεία, γεγονός που φάνηκε στην περίοδο της πανδημίας. Τόνισε ότι η στήριξη των φαρμακοποιών και της φαρμακοβιομηχανίας γενικότερα είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος για το υπουργείο Υγείας και κατέστησε σαφές ότι η διακίνηση των φαρμάκων πρέπει να απρόσκοπτη, καθώς είναι ανεπίτρεπτο κάποιος πολίτης να αναζητά ένα φάρμακο, να πηγαίνει σε ένα φαρμακείο και να μην το βρίσκει. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικότερα και γεννά αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα.