Για τα ζητήματα που τίθενται όσον αφορά την αξιολόγηση και την πρόσβαση στα ογκολογικά φάρμακα μίλησε στο 8ο Cancer Conference o  Καθηγητής των οικονομικών της Υγείας στο  Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Αθανάσιος Βοζίκης. Όπως ανέφερε για τα καινοτόμα φάρμακα υπάρχουν αβεβαιότητες όσον αφορά την κλινική αποτελεσματικότητά τους, το σε ποιους ασθενείς «δουλεύουν» αλλά και στο κατά πόσο αντέχει το οικονομικό τους κόστος το κάθε κράτος. Το βάρος της νοσηρότητας και της θνητότητας του καρκίνου είναι μεγάλο στην ΕΕ, ωστόσο η φαρμακευτική έρευνα στην ογκολογία αναπτύσσεται και υπάρχει αισιοδοξία από τις καινούργιες θεραπείες. Τα τελευταία 10 χρόνια, κυκλοφόρησαν 182 νέες δραστικές ουσίες ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν ακόμα 100 την επόμενη 5ετία, για πολλούς τύπους καρκίνου και ειδικά για τα σπάνια νοσήματα. Φαίνεται ότι τα καινούργια φάρμακα είναι αποτελεσματικά σημείωσε ο κ. Βοζίκης.

Το ζήτημα είναι εάν αξίζουν το υψηλό τους κόστος, γι’ αυτό και πρέπει να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορέσουν να αξιολογηθούν από τις κυβερνήσεις.  Διεθνής είναι ο προβληματισμός για την περίπτωση που αποδειχθεί ότι τα φάρμακα αυτά «αξίζουν τα λεφτά τους» αλλά υπάρχει πρόβλημα στην αποζημίωσή τους, εξ’ αιτίας των σφιχτών προϋπολογισμών των κρατών. Για την Ελλάδα ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν ξέρουμε πόσο κοστίζει η ογκολογική φροντίδα, γιατί απλά δεν τη μετράμε. Η γενική εκτίμηση είναι ότι απορροφά πολύ μεγάλους πόρους.

Το επόμενο ζήτημα που έθιξε ο κ. Βοζίκης  είναι η πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία γιατί εάν δεν υπάρχει δεν έχει νόημα και η καινοτομία. Το ταξίδι του ασθενούς στα συστήματα υγείας είναι περίπλοκο σε πολλές χώρες και στη χώρα μας ειδικότερα. Ωστόσο για να βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει πρώτα εμείς να «αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την ογκολογική φροντίδα που δεν είναι δαπάνη αλλά επένδυση» κατέληξε ο καθηγητής.