Ο τομέας της υγρής βιοψίας είναι έτοιμος να φέρει επανάσταση στη φροντίδα του καρκίνου όπως τον ξέρουμε, τόνισε η Μαρία Νεοφύτου, Μεταδιδακτορική Ερευνητική Συνεργάτης, Rosenfeld Lab, Cancer Research Institute Cambridge, Cambridge University. Και ανέλυσε περαιτέρω, λέγοντας ότι με τη δυνατότητα μη επεμβατικής ανίχνευσης του κυκλοφορούντος DNA όγκου, των καρκινικών κυττάρων και άλλων νουκλεϊκών οξέων στην κυκλοφορία του αίματος ασθενών με καρκίνο, η υγρή βιοψία έχει τεράστιες δυνατότητες για κλινικές και ερευνητικές εφαρμογές.

Καθώς οι υγρές βιοψίες συνεχίζουν να προχωρούν, ορισμένες προσεγγίσεις όπως το Comprehensive Genomic Profiling (CGP) και η ανίχνευση της ελάχιστης υπολειπόμενης νόσου (MRD) υιοθετούνται γρήγορα για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, αναπτύσσονται και αξιολογούνται νέες αναλύσεις που εξετάζουν γονιδιωματικά, επιγονιδιωματικά καθώς και αποσπασματικά χαρακτηριστικά, για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Πιο πρόσφατα, επιστήμονες στο CRUK CI απέδειξαν ότι το ctDNA μπορεί να ανιχνευθεί από ελάχιστη ποσότητα αίματος, όπως από δείγματα τσιμπήματος δακτύλου. Οι προτεινόμενες δοκιμές δακτύλου για το ctDNA αξιολογούνται και ανοίγουν την ευκαιρία για συλλογή δειγμάτων στο σπίτι και τη στενή παρακολούθηση του προχωρημένου καρκίνου με ταυτόχρονα οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Οι δυνατότητες της υγρής βιοψίας είναι τεράστιες και καθώς συνεχίζουμε να διερευνούμε τις δυνατότητές της, μπορεί σύντομα να γίνουμε μάρτυρες μιας σημαντικής αλλαγής στη φροντίδα του καρκίνου, κατέληξε η κ. Νεοφύτου.