Στην παρέμβασή της στο 8o Cancer Conference η Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα αναφέρθηκε στη φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία των μητρώων ασθενών συνολικά και παρουσίασε το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα, καθώς και τα χαρακτηριστικά του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για τη λειτουργία του μητρώου  η ΗΔΙΚΑ ανέλαβε τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παραγωγική λειτουργία  του με βάση και τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων», τόνισε η κα Τσούμα. Πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής & Εφηβικής ηλικίας στοχεύει στην καταγραφή όλων των ασθενών παιδικής ηλικίας με νεοπλασματικά νοσήματα και στους στόχους του περιλαμβάνονται η αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ο σωστός προγραμματισμός δράσεων πρόληψης και διάγνωσης, καθώς  και η οργάνωση των υπηρεσιών υποστήριξης και παρακολούθησης των ατόμων που είχαν αντιμετωπίσει την ασθένεια στην παιδική η εφηβική ηλικία».

Το μητρώο διαλειτουργεί με το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ενώ ενημερώνει και τη σχετική ενότητα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, σημείωσε η κα Τσούμα. «Από τον Φεβρουάριο του 2021 έως και το τέλος Οκτωβρίου που πέρασε, στο μητρώο έχουν καταχωρηθεί 18 γιατροί, 1.145 ασθενείς και 1.241 θεραπείες» ανέφερε η επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ.