Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αδωνι Γεωργιάδη και με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου πραγματοποίησαν οι Πρόεδροι των Υγειονομικών Συλλόγων της χώρας με βασικό θέμα την εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των υπόλοιπων επιστημόνων.

Κοινός τόπος ήταν πως η σύνταξη των υγειονομικών σήμερα υπολείπεται σημαντικά αυτής των λοιπών επιστημόνων καθώς ο νομοθέτης του ν. 4387/2016 αγνόησε την αναληφθείσα υποχρέωση της Πολιτείας για την αναπλήρωση των κοινωνικών πόρων του τ. ΤΣΑΥ – ενός εύρωστου και υγιούς Ταμείου που ποτέ δεν ενισχύθηκε ούτε επιδοτήθηκε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έκανε την ακόλουθη δήλωση: Η εμπιστοσύνη στη πολιτεία είναι ακρογωνιαίος λίθος της ασφαλιστικής πίστης. Προσδοκούμε ανάταξη της διαταραχής που προήλθε με την κατάργηση του κοινωνικού πόρου για τους υγειονομικούς από το 1998 έως το 2016 και οδηγεί σε συντάξεις πενίας. Είναι γνωστό ότι η αξιοπιστία δύσκολα εμπεδώνεται και εύκολα χάνεται. Και μπροστά στην εύκολη ολίσθηση βρισκόμαστε σε ότι αφορά τα επαγγελματικά ταμεία για τα οποία οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εξασφαλίσουν το άδοξο τέλος τους. Παράλληλα ο κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας υπογράμμισε τα εξής:

Πιστεύω ό,τι ο Υπουργός κατανόησε το δίκαιο του αιτήματός μας που αφορά στο ελάχιστο την εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των λοιπών επιστημόνων. Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν πρόκειται να εφησυχαστούμε. Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, τόνισε: «Αρκετοί κτηνίατροι που υποβάλουν τώρα τις αιτήσεις συνταξιοδότησης επιλέγουν να λαμβάνουν μέρος της σύνταξης και ταυτόχρονα, να συνεχίζουν να εργάζονται ακριβώς επειδή γνωρίζουν καλά ότι η σύνταξη που πρόκειται να πάρουν δεν αρκεί για να ζήσουν. Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Αθανάσιος Βαλτάς υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν επιδέχεται αναβολής γιατί επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασφαλισμένων υγειονομικών που συνταξιοδοτούνται οι οποίοι έχουν μοχθήσει για την υγεία των συνάνθρωπων μας.