Στις εξελίξεις που υπάρχουν όσον αφορά την ανακουφιστική φροντίδα στη χώρα μας αλλά και στο έργο που επιτελεί η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», εστίασε την ομιλία της η Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος – Ογκολόγος και Διευθύντρια της Μονάδας «Γαλιλαία». Όπως ανέφερε «το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 και μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε και η συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής, η οποία ελπίζουμε ότι πολύ γρήγορα θα κινηθεί καθώς έχει μέλη που γνωρίζουν από την εφαρμογή της την ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα στην πράξη, οπότε έχουμε ελπίδες ότι θα μπορέσουμε γρήγορα να προχωρήσουμε στο στρατηγικό σχεδιασμό και στον καθορισμό των προτύπων που θα επιτρέψουν να ξεκινήσουν και να γίνονται υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας και στην Ελλάδα». Ωστόσο η κ. Τσερκέζογλου αναρωτήθηκε εάν θα βρεθούν λεφτά δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει αρκετή χρηματόδοτηση ούτε για τα νοσοκομεία. «Γιατί εδώ, ένα μεγάλο κομμάτι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα, την εξειδικευμένη πρωτοβάθμια φροντίδα στο σπίτι. Υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό; Γνωρίζει ο κόσμος τι σημαίνει ανακουφιστική φροντίδα; Είμαστε μια μικρή ομάδα εδώ, εξειδικευμένη και ενδεχομένως πολλοί γνωρίζουν. Αν ρωτήσετε όμως τον κόσμο έξω, αν ρωτήσετε τους συναδέλφους μου τους γιατρούς, νομίζω ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν γνωρίζει τι είναι αυτό. Κάτι που θα έπρεπε να μπει στην προπτυχιακή εκπαίδευση, είναι στους νοσηλευτές, δεν είναι στους γιατρούς», ανέφερε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι σύμφωνα με μελέτες σε όλο τον κόσμο, η παροχή ανακουφιστικής φροντίδας συμφέρει και οικονομικά τα συστήματα υγείας.
Μελέτη σκοπιμότητας για την ανακουφιστική φροντίδα έδειξε ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη σε ογκολογικούς ασθενείς, σε ασθενείς με ανεπάρκειες, χρόνια καρδιακή, αναπνευστική ή νεφρική ανεπάρκεια και, κυρίως σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικά νοσήματα . Στην Ελλάδα υπάρχουν υπάρχουν τέσσερις εξειδικευμένες υπηρεσίες εκτός από τη Γαλιλαία. Η Γαλιλαία όμως είναι η μόνη ολοκληρωμένη, με την έννοια ότι παρέχει υπηρεσίες εκεί που βρίσκεται ο ασθενής, είτε είναι στο σπίτι, είτε στον ξενώνα είτε στο κέντρο ημέρας ενώ υπάρχει και υποστήριξη της οικογένειας στο πένθος. Γι’ αυτό και στη «Γαλιλαία» υπάρχει διεπιστημονική ομάδα, που αποτελείται από 37 εξειδικευμένους λειτουργούς υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγο, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ιερείς που υποστηρίζονται από διοικητική ομάδα, από μια συντονιστική ομάδα αλλά και από εθελοντές που είναι πολύ σημαντικοί στην ανακουφιστική φροντίδα.
«Το 2022 είδαμε 782 ασθενείς και φροντιστές, κάναμε 5.500 επισκέψεις στο σπίτι και 1.800 περίπου μέρες φροντίδας στον ξενώνα», σημείωσε η κ. Τσερκέζογλου ενώ ανεβαίνει ο αριθμός των αιτήσεων για εισαγωγές. Εκτός από το κλινικό έργο, υπάρχει και ένα άλλο πολύπλευρο έργο που αφορά τη συνηγορία προς την Πολιτεία. «Συμμετέχουμε στην Εθνική Επιτροπή, εκπαιδεύουμε τους λειτουργούς υγείας, αλλά και τους εθελοντές, και ενημερώνουμε την κοινότητα, τι σημαίνει ανακουφιστική φροντίδα», ανέφερε. Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα ηλεκτρονικό αρχείο ασθενών, τα τελευταία 8 χρόνια, ενώ για την αξιολόγηση των υπηρεσιών υπάρχουν ερωτηματολόγια που στα οποία αναφέρουν οι ασθενείς εάν οι παρεμβάσεις της μονάδας τους βοηθούν.