Ο ιός mpox, όπως αναφέρεται πλέον η ευλογιά των πιθήκων, μεταλλάσσεται και γίνεται πιο μεταδοτικός μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μέχρι πρόσφατα, ο mpox θεωρούνταν ζωονόσος, που σημαίνει ότι μεταδιδόταν από τα ζώα στον άνθρωπο. Τον Μάιο του 2022, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα ανθρώπινα κρούσματα εξαπλώνονται διεθνώς πέρα από τις χώρες που είναι γνωστό ότι φιλοξενούν μολυσμένα τρωκτικά.

Όταν προσδιορίστηκε η αλληλουχία γονιδίων από τον ιό που προκάλεσε τα πρώτα κρούσματα το 2022 και σε σύγκριση με γονίδια από στελέχη που απομονώθηκαν από ασθενείς που μολύνθηκαν το 2018 από έκθεση σε ζωα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταλλάσσονταν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science.

Όπως διαπίστωσαν, οι περισσότερες από τις μεταλλάξεις, σχετίζονται με ένα αντιικό ένζυμο στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι αλλαγές σηματοδοτούν «παρατεταμένη μετάδοση του ιού mpox από άνθρωπο σε άνθρωπο αντί για επαναλαμβανόμενη διάχυση ζωονοσογόνων», έγραψαν οι ερευνητές.

Οι λοιμώξεις mpox στους ανθρώπους προκαλούν συμπτώματα όπως πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πρησμένους λεμφαδένες, πόνο στην πλάτη και μυϊκούς πόνους, κόπωση και δερματικές φουσκάλες.

Πρόσφατα δείγματα του ιού mpox δείχνουν ότι η συνεχής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη εκτός των περιπτώσεων που ήταν στο επίκεντρο της παγκόσμιας επιδημίας του 2022, είπαν οι ερευνητές.

Πολλές χώρες με μεγάλους πληθυσμούς μολυσμένων τρωκτικών δεν διαθέτουν τα εργαλεία επιτήρησης της δημόσιας υγείας που απαιτούνται για τον εντοπισμό λοιμώξεων από mpox στους ανθρώπους, σημείωσαν.

«Η επιτήρηση πρέπει να είναι παγκόσμια εάν θέλουμε ο ιός mpox να εξαλειφθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό και στη συνέχεια να αποτραπεί η επανεμφάνισή του», ανέφεραν οι ερευνητές.