Τις σημαντικές παρεμβάσεις στην φροντίδα των ασθενών με άνοια που προβλέπει το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ, παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως αναφέρθηκε, η άνοια έχει αναδειχθεί ως παγκόσμιο ιατρικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόβλημα και αναμένεται να παραμείνει έτσι για τις επόμενες δεκαετίες. Η πιο κοινή αιτία άνοιας είναι η εγκεφαλική νόσος, γνωστή ως Αλτσχάιμερ. Πάνω από 80 άλλες εγκεφαλικές παθήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν άνοια.

Η Άνοια και οι Σχετικές Διαταραχές (ΑΚΣΔ) συνιστούν παγκόσμια πανδημία: 10% των ατόμων άνω των 65 και 35% των ατόμων άνω των 80 ετών πάσχουν από άνοια.

Το 2019, 55 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έπασχαν από άνοια, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 15-20 χρόνια, φτάνοντας τα 139 εκατομμύρια το 2050, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, αλλά και της υπογεννητικότητας και υπογονιμότητας.

Η Ελλάδα θα πληγεί σημαντικά από την πανδημία των ΑΚΣΔ επειδή ο πληθυσμός της είναι ιδιαίτερα γερασμένος: σύντομα 1/4 του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών, ενώ άνω των 450.000 πάσχουν ήδη από ΑΚΣΔ. Κάθε άτομο με ΑΚΣΔ χρειάζεται φροντίδα από 2-3 μέλη της οικογένειάς του/της για μακροχρόνια περίθαλψη (5-15 έτη) όποτε πάνω από 10% των Ελλήνων είναι πάσχοντες ή ασχολούνται καθημερινά ως φροντιστές με άτομα που πάσχουν από ΑΚΣΔ.

Αντικείμενο και σκοπός του προτεινόμενου σχεδίου νόμου είναι να φέρει στο προσκήνιο και να διαφυλάξει τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων με άνοια και των ατύπων φροντιστών τους, υπό το φως της ιδιαιτερότητας της ασθένειας. Ο σκοπός αυτός εξειδικεύεται α) με την περιγραφή του περιεχομένου των δικαιωμάτων και την οριοθέτησή τους και β) με την αναγνώριση του ρόλου των ατύπων φροντιστών, η σημασία των οποίων για την επιμέλεια, την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και την παραμονή στο οικιακό περιβάλλον των πασχόντων από άνοια είναι αναμφίβολα πολύ μεγάλη, τόσο σε ηθικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ειδικότερα, με το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας» ορίζεται ένα φυσικό πρόσωπο, το οποίο εκπροσωπεί τον πάσχοντα από άνοια για θέματα περίθαλψης και φροντίδας, ενώ με τις «προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας» ορίζονται εκ προοιμίου, από τον ίδιο τον πάσχοντα που τις διατυπώνει, ο τόπος και ο τρόπος περίθαλψης και φροντίδας για το διάστημα κατά το οποίο δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποφασίζει.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δε, ιδρύεται στο Υπουργείο Υγείας το Εθνικό Συμβούλιο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer με συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο  Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και με κύριο σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer.

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος ανακοίνωσε ότι το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κολυδαλλού εντάσσεται στο ΕΣΥ καθώς και τη δημιουργία δικτύων φορέων παροχής φροντίδας έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής κάλυψη.