Παρουσία του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παρουσιάστηκε επίσημα χθες, η λειτουργία του πρώτου Ιατρείου Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, το λεγόμενο Survivorship Clinic, στο νοσοκομείο «Αττικόν».  Το Ιατρείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Ογκολογίας, διευθύντριας της ΒΠΠΚ Αμάντας Ψυρρή και του καθηγητή Χειρουργικής, προέδρου της Ιατρικής Σχολής Νικολάου Αρκαδόπουλου, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή υπότροφο Καλλιόπη Καλαϊτζή, ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Όπως ανέφερε η κ. Ψυρρή, «ο σκοπός αυτού του ιατρείου είναι η δευτερογενής πρόληψη, η συμβουλευτική στον τρόπο ζωής και η μακροχρόνια παρακολούθηση για την ανίχνευση πρώιμων και όψιμων ψυχοκοινωνικών επιπλοκών της νόσου και της θεραπείας».

Ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε ότι το Ιατρείο είναι εκ προοιμίου καινοτόμο διότι η συνεργασία της Ιατρικής Σχολής με την Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, στην οποία προΐστανται η καθηγήτρια κα Αμάντα Ψυρρή και η συνεργάτιδα της κα Πόπη Καλαιτζή έχουν εκπονήσει ένα πολύ πρωτοποριακό σχέδιο αντιμετώπισης των ασθενών με χρόνιες παθήσεις και ιδιαίτερα με καρκίνο.

Ο κ. Αρκαδόπουλος σημείωσε «Η δημιουργία ενός ιατρείου για την πολύπλευρη, μακροχρόνια υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών (survivorship clinic) καλύπτει μία σημαντική ανάγκη των ασθενών μας και των οικογενειών τους. Παρόμοια ιατρεία λειτουργούν σε πολλά μεγάλα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού».

Τέλος, η κα Πόπη Καλαϊτζή  στην ομιλία της σημείωσε ότι Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υγιεινές συνήθειες ζωής μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα αποτελέσματα της θεραπείας, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου». Το πρόγραμμα αυτό ήταν στην πιλοτική του φάση διαθέσιμο σε κάθε ασθενή, που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, ενώ στη δεύτερη φάση που τώρα ξεκινά ανοίγει σε κάθε ασθενή με καρκίνο του μαστού.

Το Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο λειτουργεί προς το παρόν κάθε Δευτέρα στα Εξωτερικά Ιατρεία της Β´ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής κατόπιν ραντεβού. Οι ασθενείς μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους στο τηλέφωνο 1535 είτε μέσω της Β’ΠΠΚ κλινικής.