Τον σημαντικό ρόλο του φαρμακοποιού στην προαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού, τόνισαν οι ομιλητές στη συνέντευξη τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με αφορμή την φετινή εκστρατεία ενημέρωσης του Συλλόγου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό με κεντρικό μήνυμα «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.500.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί εκ των οποίων 1.350.000, έχουν διενεργηθεί στα φαρμακεία.  Γενικώς στα φαρμακεία από 2 έως 13 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν χωρίς ιατρική συνταγή 423.000 εμβολιασμοί και με συνταγή 307.000. Για το μήνα Οκτώβριο οι εμβολιασμοί στο φαρμακείο έφτασαν τις 620.000. Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν και την αύξηση στις διενέργειες του αντιγριπικού εμβολιασμού από την αρχή Νοεμβρίου οπότε και λειτούργησε η νέα διαδικασία για τον απευθείας αντιγριπικό εμβολιασμό ενηλίκων στο φαρμακείο, χωρίς ιατρική συνταγή. Επιπλέον, ο κ. Βαλτάς  σημείωσε ότι στον τομέα της πρόληψης υπάρχουν προτάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία από τον ΠΦΣ για συνεργασία σε προγράμματα πρόληψης, όπως ήδη γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τέτοιου είδους συνεργασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκτός από τους εμβολιασμούς, τακτική μέτρηση αρτηριακής πίεσης, επίδειξη λειτουργίας αναπνευστικών συσκευών, έλεγχο σωστής λήψης φαρμακευτικής αγωγής κ.ά.

Ο Δρ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας , Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακολογίας, επισήμανε ότι: Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε.  έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση. Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3 με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην εμβολιαστική εκστρατεία εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Πρόσφατα δόθηκε στη χώρα μας στους φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες.» Από την πλευρά του,  ο  Δρ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας κ Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας, τόνισε ότι ο φαρμακοποιός γνωρίζει σε βάθος τη βιολογία των φαρμάκων και μπορεί να εκλαϊκεύει δύσκολες επιστημονικές έννοιες ώστε να γίνουν κατανοητές από τον πολίτη. Πρόσθεσε επίσης ότι όλα τα εμβόλια εναντίον των στελεχών της εποχικής γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και θα πρέπει να τα εμπιστευόμαστε και να τα χρησιμοποιούμε, με βάση τις οδηγίες που κάθε χρόνο επικαιροποιούνται, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο.