Σε υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, ύψους πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται να εμπλέκονται 227 εταιρείες  εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών.

Η υπόθεση ήρθε στο φως από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία ανακάλυψε πάνω από  71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγών, οι οποίες ζημίωσαν τον Οργανισμό κατά 8.237.193,71 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, οι εν λόγω εταιρείες εισήγαγαν επιθέματα,  το χρονικό διάστημα 2017-2019, εντάσσοντας τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού για την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς αυτά να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, έχοντας στόχο να αποζημιωθούν από τον Οργανισμό με πολύ μεγαλύτερα ποσά από όσα δικαιούνταν. Ειδικότερα, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι το σχετικό μητρώο μόλις είχε ξεκινήσει να λειτουργεί και ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε λάθος κατηγορία. Ωστόσο,  όταν αυτά έφθαναν μετά από τη συνταγογράφησή τους στους ασθενείς, δεν κάλυπταν τις ανάγκες για τις οποίες προορίζονταν.

Από τις έρευνες  της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα 101 υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που ανήκουν, ενώ 40 εξ αυτών αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς φάνηκε ότι δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία.

Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία και έχει υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.