Μια νέα κατηγορία αραιωτικών αίματος που δοκιμάζεται για την πρόληψη του εγκεφαλικού σε δοκιμές τελευταίου σταδίου μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο ασφαλέςς για τους ασθενείς από τα τρέχοντα ευρέως χρησιμοποιούμενα προληπτικά θρόμβων αίματος, σύμφωνα με δεδομένα δοκιμών σε ένα από αυτά. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, σε μια δοκιμή ασφαλείας στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.200 άτομα με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού λόγω κολπικής μαρμαρυγής, οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά αιμορραγικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της θεραπείας με μηνιαίες ενέσεις abelacimab που αναπτύσσει η Anthos Therapeutics με το rivaroxaban της Bayer. Το abelacimab αποδείχθηκε σαφώς ανώτερο από το rivaroxaban και οι ερευνητές διέκοψαν τη δοκιμή νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Συνολικά, η αιμορραγία μειώθηκε κατά περισσότερο από 60% στην ομάδα του abelacimab, ανέφεραν την Κυριακή στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια.

Στην πιο αποτελεσματική δόση, το abelacimab μείωσε τη μείζονα αιμορραγία που απαιτούσε νοσηλεία κατά 81% σε σύγκριση με το rivaroxaban. Το abelacimab αναστέλλει μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο στην ικανότητα του σώματος να σχηματίζει θρόμβους που προκαλούν εγκεφαλικά αλλά όχι στην ικανότητά του να σχηματίζει θρόμβους που ελέγχουν την αιμορραγία από τραυματισμούς αιμοφόρων αγγείων. Η τρέχουσα δοκιμή δεν σχεδιάστηκε για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα του abelacimab στην πρόληψη του εγκεφαλικού.