Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που ενδεχομένως να υπάρξουν στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στη αγορά από τον Ιούνιο σκευασμάτων ζωτικής σημασίας, με την εμπλοκή του ΕΟΦ, κρούει ο βουλευτής Ιωαννίνων και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Υγείας  Ιωάννης Τσίμαρης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας .

Παράλληλα χαρακτηρίζει «εγκληματική» για τους ασθενείς την αναιτιολόγητη καθυστέρηση από την πλευρά του ΕΟΦ να αποκαταστήσει την ομαλή ροή των φαρμάκων στους ασθενείς, παρά το γεγονός ότι αυτά υπάρχουν σε αποθήκες του ΙΦΕΤ προβάλλοντας αστήρικτες δικαιολογίες.

Στο κείμενο της ερώτησή του ο κ. Τσίμαρης  αναφέρεται στα στοιχεία που βγήκαν στην δημοσιότητα την παγκόσμια ημέρα για την ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση του Διαβήτη. Στα δημοσιοποιημένα στοιχεία αναφέρεται ότι η έλλειψη επιβαρύνθηκε από την «ψευδή» συνταγογράφηση  καινοτόμων σκευασμάτων GLP-1 με δραστική ουσία σεμαγλουτίδη , τα οποία χορηγήθηκαν σε φερόμενους «ασθενείς» για μη ιατρικούς λόγους.

Η παραπάνω συνθήκη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Ι. Τσίμαρης στην ερώτησή του,  οδήγησε σε πλήρη εξαφάνιση από τα φαρμακεία της επικράτειας των εν λόγω σκευασμάτων ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς με Διαβήτη τύπου ΙΙ.  Από την προμήθεια που έγινε το τελευταίο διάστημα, 5.500  σκευάσματα παραμένουν σε μισθωμένες αποθήκες-ψυγεία από τον ΙΦΕΤ, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), δεν έχει δώσει ακόμη άδεια διανομής, επικαλούμενος γνωμάτευση της Νομικού Συμβούλου του Οργανισμού.

Την γνωμάτευση ουδέποτε έφερε σε γνώση των σχετικών αρχών αν και φέρεται ότι ζητήθηκε και ουδέποτε αιτιολόγησε την «εγκληματική» αδράνεια του, για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ της χώρας.