Η ενημέρωση και η κινητοποίηση των ασθενών με Ατοπική Δερματίτιδα, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου, να αναγνωρίσουν την επιβάρυνση που προκαλεί η Ατοπική Δερματίτιδα στην καθημερινότητά τους, και να απευθυνθούν έγκαιρα στον εξειδικευμένο γιατρό είναι ο στόχος της νέας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο #zisto_alliws  από την Pfizer Hellas. Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της καμπάνιας, ο Ιωάννης Μπάρκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της ΕΔΑΕ ανέφερε ότι  Ατοπική Δερματίτιδα είναι μια συχνή πάθηση και η συχνότητά της αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις πρόσφατες επιδημιολογικές έρευνες. Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζεται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της στους ενήλικες. Ο κνησμός/ξεσμός, η απώλεια ύπνου και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι ανάμεσα στους παράγοντες που επιφέρουν δυσκολίες στο σχολείο, στην εργασία, στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση των ασθενών οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά χαμηλής αυτοεκτίμησης, άγχους, κατάθλιψης και εξάντλησης σε σχέση με μη πάσχοντες. Τόνισε επίσης ότι  οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι Δερματολόγοι μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά, γρήγορα και με ασφάλεια τα συμπτώματα της Ατοπικής Δερματίτιδας, ωστόσο όπως τόνισε αίτημα γιατρών και ασθενών παραμένει η απλούστευση των διαδικασιών για την συντάγογράφησή τους.

Ο Ρένος Βαμβακούσης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών «Επιδέρμια» σημείωσε ότι οι ασθενείς χαιρετίζουν τις νέες καινοτόμες θεραπείες που συνεχώς προστίθενται στη φαρέτρα της ιατρικής κοινότητας. Ωστόσο οι ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών παραμένουν υπαρκτές, και η ποιότητα της ζωής τους επηρεάζεται σημαντικά από τη νόσο. Γι’αυτό και η  ανάγκη για ενημέρωση είναι μεγάλη. Ο σύλλογος Επιδέρμια εκπροσωπώντας τους ασθενείς, διεκδικεί καλύτερη και άμεση πρόσβαση στη θεραπεία καθώς και μια ασθενοκεντρική προσέγγιση στην πολιτική υγείας».

Βασικό όχημα της εκστρατείας ενημέρωσης #zisto_alliws  είναι η εικαστική αποτύπωση τριών καθημερινών δραστηριοτήτων (ύπνος, επαφή με τη θάλασσα και επιλογή υφάσματος ρούχου), οι οποίες επιβαρύνουν τη ζωή του ασθενούς με Ατοπική Δερματίτιδα. Στο πλαίσιο της εκστρατείας δημιουργήθηκε και το microsite https://www.atopicskin.gr/ όπου το κοινό μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για την Ατοπική Δερματίτιδα, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή της αλλά και να βρει συμβουλές για συναισθηματική υπόστηριξη.