Δεν έχουμε περιθώρια για βελτιώσεις αλλά για σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας  δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον χαιρετισμό του στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, που πραγματοποιείται υπό τον τίτλο «Συνδιαμορφώνοντας ένα νέο ΕΣΥ». Αναφερόμενος τις προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες,  έκανε λόγο για «στοιχήματα» που πρέπει να κερδηθούν στον χώρο της υγείας, ώστε οι ασθενείς να νοιώσουν ότι έχουν ίσα δικαιώματα. Αναλυτικότερα, όπως τόνισε «το ένα θέμα είναι η πρόσβαση. Το πώς φτάνει κάποιος με τρόπο εύκολο στο σύστημα. Ο τρόπος με τον οποίον φτάνει και ο τρόπος με τον οποίον τον διαχειρίζεται, ανεξάρτητα από την οικονομική του θέση είναι κορυφαίο ζήτημα και έχει να κάνει με τη δημοκρατία μας, με τα δικαιώματά μας, με την ισονομία, την ισοπολιτεία, την ισότητα των ανθρώπων» είπε. «Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η ισότητα, η δυνατότητα δηλαδή όλων να έχουν πρόσβαση στις βασικές τεχνολογίες της εποχής, οι οποίες αναπτύσσονται συνέχεια. Όπως για παράδειγμα τα φάρμακα. Στον χώρο των φαρμάκων καθημερινά γίνονται θαύματα, έχουμε καινοτόμα φάρμακα, τα οποία μπαίνουν στη ζωή μας, τα οποία έχουν ένα μεγάλο κόστος, αλλά η πρόσβαση και η ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στη χρήση του φαρμάκου, είναι ένα καθοριστικό ζήτημα, επίσης δημοκρατίας, δικαιωμάτων, κοινωνικού κράτους και ισονομίας. Είναι μια δεύτερη, βασική παράμετρος μιας πολιτικής μετά την πρόσβαση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας και ακολούθως αναφέρθηκε στο τρίτο «στοίχημα». «Είναι το ζήτημα του follow up, της παρακολούθησης. Ποιος παρακολουθεί τους ανθρώπους που έχουν χρόνιες παθήσεις, πώς τους παρακολουθεί, κάθε πότε τους παρακολουθεί. Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα του ασθενή να έχει μια διαρκή παρακολούθηση όλα τα χρόνια της ζωής του, έτσι ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά σε σχέση με τις σίγουρες παρενέργειες που έχει μια ασθένεια, πολλές φορές, χρόνια», κατέληξε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με εκπροσώπους των Ασθενών, η Αριάδνη Ντίνου, Ταμίας Δ.Σ., Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ, τόνισε τη σημασία της ανεπίσημης φροντίδας που παρέχουν οι συγγενείς ή φίλοι ενός ατόμου με χρόνια πάθηση ή αναπηρία και εξέφρασε το αίτημα των φροντιστών για επίσημη αναγνώρισή τους από την Πολιτεία. Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η θεσμοθέτηση του ρόλου του φροντιστή ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη των γυναικών αλλά και γενικότερα των ασθενών με καρκίνο για την παρουσία φροντιστή, με την οποία ήδη ασχολείται το Υπουργείο. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ που ήδη εφαρμόζεται στον «Άγιο Σάββα» είπε ότι θα εξαπλωθεί.  Στα αιτήματα των ασθενών με σπάνιες παθήσεις αναφέρθηκε η Καίτη Θεοχάρη, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Λυσοσωμικά Νοσήματα «Η Αλληλεγγύη», σημειώνοντας την ανάγκη για πολιτικό σχέδιο για τα Σπάνια Νοσήματα, την πρόληψη τους μέσω γενετικών ελέγχων, αλλά και τη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς για ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών.

Η Μαίρη Χήναρη, Ταμίας Δ.Σ., Ένωση Ασθενών Ελλάδας Η Μαίρη Χήναρη, Ταμίας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, εστιάστηκε στην έλλειψη ανακουφιστικής φροντίδας και της κατ’οίκον φροντίδας των ασθενών με καρκίνο, την αποζημίωση των βιοδεικτών, την καθυστέρηση των ραντεβού για διαγνωστικές εξετάσεις  στο ΕΣΥ, που οφείλονται όπως είπε στην έλλειψη παθολογοανατόμων. Ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι το Υπουργείο σκοπεύει να δημιουργήσει κέντρα αναφοράς για τις διαφορετικές μορφές καρκίνου ξεκινώντας με Κέντρο Αναφοράς για τον καρκίνο του μαστού αρχικά στην Αθήνα, ενώ αναγνωρίζοντας  το θέμα της έλλειψης των παθολογοανατόμων είπε ότι θα προσπαθήσουμε να το ξεπεράσουμε με την τεχνολογία. Πρόσθεσε επίσης ότι εξετάζεται το ζήτημα των βιοδεικτών ενώ αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων είπε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη έχει βελτιωθεί η κατάσταση και σε λίγες μέρες οι συνεργάτες του θα του παρουσιάσουν και την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις   ελλείψεις φαρμάκων.

Τέλος ο κ Ιωάννης Πεππές, Αντιπρόεδρος, Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο – ΠΑΣΠΑΜΑ, υπογράμμισε τις ελλείψεις αίματος στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα ο κεντρικός σχεδιασμός διαχείρισης αποθεμάτων αίματος. Ο κ Χρυσοχοϊδης είπε ότι θεωρεί ότι το εν λόγω πρόβλημα είναι θέμα διαχείρισης και συντονισμού  που θα μπορούσε να βελτιωθεί με την ψηφιοποίηση. Τέλος ο κ Χρυσοχοίδης ανέφερε ότι είναι πάντα ανοιχτός στο ακούσει τα προβλήματα των ασθενών για αυτό άλλωστε και έχει δημιουργηθεί το Γραφείο Ασθενών που συνεισφέρει στο γόνιμο διάλογο.