«Έχει καταντήσει γραφικό να πετάγεται ως «πρόθυμο» πάντα το ίδιο περίπου ολιγομελές παρεάκι συστημικών Καθηγητών «δημόσιας υγείας» κάθε φορά που μια αστική κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τελείως τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ», τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί που υπογράφουν την ανακοίνωση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή. Και σχολιάζοντας την πρόταση για να γίνουν ΝΠΙΔ τα δημόσια νοσοκομεία, τονίζοντας ότι η προτεινόμενη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ δεν ισχύει γιατί ήδη τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία δεν πληρώνονται και διαγράφονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Το συνολικό ποσό που διαγράφτηκε για τα 6 πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ ήταν οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Σύντομα επίκειται η νέα νομοθετική ρύθμιση για την διαγραφή των χρεών ΕΟΠΥΥ προς νοσοκομεία της τριετίας 2018 – 2019 – 2020. Επίσης, αναφέρουν ότι το ρεκόρ αποτυχίας του μοντέλου «δημόσιο νοσοκομείο – ΝΠΙΔ» το κατέχει πανηγυρικά το πολύπαθο νοσοκομείο Σαντορίνης που διαλύθηκε εντελώς μέσα σε πολύ λίγα χρόνια. Η πραγματική πρόταση της είναι ότι η χρηματοδότηση θα προκύψει από την τσέπη των ασθενών.

Επίσης,  όπως αναφέρεται στην πρόταση, το ιατρικό και λοιπό προσωπικό του «νοσοκομείου ΝΠΙΔ» θα έχει εργασιακές σχέσεις ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.  Χαρακτηριστικά αναφέρεται (για πολλοστή φορά τις τελευταίες δεκαετίες όπως προείπαμε) πως «η νέα νομική μορφή των κρατικών νοσοκομείων θα δώσει τη δυνατότητα να υπερβούν τις αγκυλώσεις του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου και να θεσπίσουν κίνητρα οικονομικής και κλινικής αποδοτικότητας που θα διαφοροποιήσουν τις αμοιβές των ιατρών, των νοσηλευτών και των διοικητικών υπαλλήλων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας». Αυτή είναι μια καραμέλα που αναμασιέται κάθε τόσο όχι μόνο από το συγκεκριμένο παρεάκι του κ. Τούντα αλλά από το σύνολο των διάφορων «σοφών» του συστήματος. Η κουτοπονηριά fake news συκοφαντία που υποκρύπτεται (π.χ. για τον ιατρικό κλάδο) είναι πως τάχα οι περισσότεροι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων είναι αργόμισθοι τεμπέληδες γι’ αυτό να έχουν πολλαπλάσιο μισθό αυτοί που δουλεύουν. Οι γιατροί των χειρουργικών ειδικοτήτων ας πούμε φταίνε οι ίδιοι γιατί είναι τεμπέληδες, δεν φταίνε σε τίποτα οι αστικές κυβερνήσεις (με κορυφαία την σημερινή) που δεν προσλαμβάνουν νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα το 30 – 50% των χειρουργικών αιθουσών ακόμα και σε μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία να «κάθονται και να κλαίνε». Αρκεί να πολλαπλασιάσουμε τον μισθό του «παραγωγικού χειρουργού» σε βάρος του μισθού του «τεμπέλη χειρουργού» και όλα θα διορθωθούν. Το ίδιο για όλες τις ιατρικές ειδικότητες και για όλο το υγειονομικό προσωπικό των άλλων κλάδων. Μιλάμε δηλαδή για νηπιώδεις χαζομάρες τόσο εκτός πραγματικότητας που δημιουργούν εύλογα το ερώτημα αν ο κ. Τούντας, ο κ. Κέφης, ο κ. Σουλιώτης, ο κ. Πολύζος έχουν ποτέ πατήσει το πόδι τους σε δημόσιο νοσοκομείο ή αν έχουν έστω ρωτήσει κάποιον που εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο για το ποια είναι αυτή η πραγματικότητα. Επειδή όμως οι κύριοι ΔΕΝ είναι αφελείς, απλούστατα αυτό που (ξανα)κάνουν είναι να ξαναπλασάρουν το μοντέλο «ιδιωτικοποίηση των πάντων» συκοφαντώντας τους υγειονομικούς του ΕΣΥ .

«Η πρόταση των καθηγητών αφορά ένα πλήρες μοντέλο με όλα τα νοσοκομεία ιδιωτικά, με όλους τους υγειονομικούς ομήρους με εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, με τον ασθενή «νομίμως» εκβιαζόμενο να ξεπουλιέται», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

παθεί να την κατακτήσει.