Για τις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση στα συστήματα υγείας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε αυτά να θωρακιστούν, μίλησe o Άγις Τσουρός, πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης, στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.
Η κλιματική κρίση συμπίπτει με μια εποχή που ολόκληρος ο πλανήτης έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να αναμορφώσει τα συστήματα υγείας, δήλωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσουρός, τονίζοντας ότι από εδώ και εμπρός η κάθε χώρα, θα πρέπει να επενδύει στη δημόσια υγεία όπως επενδύει στην άμυνα, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επόμενη κρίση, είτε αυτή είναι μια φυσική καταστροφή είτε μια πανδημία, υπογράμμισε ο κ Τσουρός, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, ότι πλέον ξέρουμε ότι η επόμενη κρίση δεν θα έρθει σε 30 ή 300 χρόνια αλλά αύριο, μεθαύριο.
Για τη θωράκιση των συστημάτων υγείας ο κ. Τσουρός τόνισε την ανάγκη της ανθεκτικότητας των δομών τους, τόσο σε υποδομές όσο και σε επάρκεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και προσωπικού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κοινωνική ανθεκτικότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας συμμετοχικής κοινωνίας όπου και οι ασθενείς θα είναι κομμάτι της λύσης που προτείνεται κάθε φορά. «Στην πανδημία μάθαμε τι σημαίνει ευαλωτότητα», είπε ο κ. Τσουρός εξηγώντας ότι πρέπει να υπάρξει χαρτογράφηση της ευαλωτότητας, έτσι ώστε να προνοήσουμε για δομές που θα μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε κρίση, εκεί όπου υπάρχουν ευάλωτοι πληθυσμοί. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που είναι ευάλωτες στην κλιματική κρίση», κατέληξε ο κ. Τσουρός.