Οι καινοτόμες θεραπείες για το Alzheimer που αφαιρούν τις τοξικές πρωτεΐνες από τον εγκέφαλο έχουν αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για εμβόλια για τη θεραπεία της νόσου που «κλέβει»τη μνήμη, προσφέροντας πιθανώς μια φθηνότερη και πιό εύκολη στη διαχείριση επιλογή για εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με συνεντεύξεις 10 επιστημόνων και στελεχών εταιρειών όπως αναφέρει το Reuters.

Κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώνονται για τουλάχιστον επτά εμβόλια Alzheimer που έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις σχετιζόμενες με τη νόσο πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδούς ή tau. Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα εμβόλια κατά του Alzheimer έπεται μιας πολλά υποσχόμενης πρώτης προσπάθειας πριν από 20 χρόνια, η οποία εγκαταλείφθηκε αφού το 6% των εθελοντών της μελέτης ανέπτυξαν απειλητική για τη ζωή φλεγμονή του εγκεφάλου, γνωστή ως μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές στράφηκαν σε μια ασφαλέστερη διαδρομή, εγχύοντας σε ασθενείς εξαιρετικά στοχευμένα τεχνητά αντισώματα που παρακάμπτουν τον ανοσοποιητικό μηχανισμό του σώματος. Οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Vaxxinity, AC Immune και Prothena , πιστεύουν ότι έχουν καταλάβει τι πήγε στραβά με το πρώτο εμβόλιο και δοκιμάζουν νέα εμβόλια που ελπίζουν ότι θα προκαλέσουν ανοσοαπόκριση χωρίς να προκαλέσουν υπερβολική φλεγμονή.