Κορυφαίοι επιστήμονες ζήτησαν προσοχή σχετικά με τους φόβους για πανδημία την Πέμπτη, αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την Κίνα σχετικά με την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος και εστίες πνευμονίας παιδιών «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε η Μάριον Κούπμανς, Ολλανδή ιολόγος που συμβούλεψε τον ΠΟΥ για την COVID-19. «Χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερες πληροφορίες, ιδιαίτερα διαγνωστικές πληροφορίες».

Ανησυχίες προκάλεσε για πρώτη φορά διεθνώς μια προειδοποίηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την υπηρεσία παρακολούθησης ProMED, μέρος της Διεθνούς Εταιρείας για Λοιμώδη Νοσήματα. Ζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την «μη διαγνωσμένη πνευμονία – Κίνα (Πεκίνο, Λιαονίνγκ)». Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η διατύπωση της προειδοποίησης θύμιζε την πρώτη ειδοποίηση για την COVID-19, που στάλθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2019: «Μη διαγνωσμένη πνευμονία – Κίνα (Χουμπέι)».  Οι επιστήμονες είπαν ότι η ομοιότητα των δύο ειδοποιήσεων προκάλεσε αβάσιμες προς το παρόν ανησυχίες για άλλο αναδυόμενο παθογόνο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πανδημία. Όπως ανέφεραν, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι πιο πιθανό να υπάρξει αύξηση σε άλλες κοινές αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η γρίπη, όπως φάνηκε σε πολλά μέρη του κόσμου μετά την άρση των περιορισμών για την COVID. Θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτεί μια αναζωπύρωση της COVID. Ο ΠΟΥ ζητά πάντα πληροφορίες από χώρες όταν αναφέρονται αδιάγνωστες ή άγνωστες ασθένειες, κάτι που συμβαίνει αρκετά τακτικά. Ωστόσο, δεν βγάζει πάντα δελτίο τύπου σχετικά με αυτό, όπως έκανε την Τετάρτη. Ο Brian McCloskey, ειδικός στη δημόσια υγεία που συμβούλεψε επίσης τον ΠΟΥ για την πανδημία, είπε: «Αυτό που βλέπουμε είναι το σύστημα Διεθνών Κανονισμών Υγείας του ΠΟΥ σε δράση», αναφερόμενος στους κανόνες που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι χώρες με τον ΠΟΥ για πιθανές επιδημίες. «Δεν πρόκειται να πατήσω το κουμπί κινδύνου για πανδημία με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, αλλά είμαι πολύ πρόθυμος να δω την απάντηση στον ΠΟΥ από την Κίνα και να δω την αξιολόγηση του ΠΟΥ μετά από αυτό», δήλωσε.

Τόσο ο ΠΟΥ όσο και η Κίνα έχουν αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια κατά τις πρώτες ημέρες της COVID. Ο ΠΟΥ έχει επίσης έκτοτε επικρίνει την Κίνα για την απόκρυψη δεδομένων σχετικά με μολύνσεις και θανάτους όταν ήρε τα μέτρα «zero COVID» καθώς και για την προέλευση της πανδημίας. Αλλά ορισμένοι είπαν ότι δεν ήταν σαφές εάν οι ασθένειες που αναφέρθηκαν ήταν πράγματι αδιάγνωστες. Η ιστορία που πυροδότησε την προειδοποίηση ProMED προήλθε από το FTV News στην Ταϊβάν την Τρίτη. Στην Κίνα, επίσης έχει γίνει πολύ κουβέντα για αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού που συμπεριλαμβάνει και τα παιδιά. Οι αρχές το απέδωσαν στην άρση των περιορισμών για την COVID-19 και στην κυκλοφορία ιών όπως η γρίπη καθώς και το μυκόπλασμα πνευμονίας, μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως επηρεάζει μικρότερα παιδιά.