Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2024, παρουσίασε στη Βουλή, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με την αναπληρώτρια Υπουργό υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αυτά, εκτός από το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού που υλοποιείται ήδη περιλαμβάνουν:

-Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30 έως 65), εξέταση “Test Pap”, κολποσκόπηση, βιοψία και εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό.

– Πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 65 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση κολονοσκόπησης.

– Σχεδιάζεται  επίσης πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σε τουλάχιστον 4 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Η χώρα μας μάλιστα, θα είναι από τις πρώτες στην Ε.Ε. που θα υλοποιήσουν τέτοιο πρόγραμμα.

– Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, το οποίο ενσωματώνει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τοπικές δομές υγείας και απευθύνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι αλιείς, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και όλοι όσοι ασκούν κατά βάση χειρωνακτική εργασία και εκτίθενται στους παράγοντες κινδύνου. Συνολικά επενδύονται πάνω από 200 εκ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο, και στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ Γεωργιάδης προτρέπει  όλους τους πολίτες να επισκεφθούν το κοντινότερο νοσοκομείο και να πραγματοποιήσουν αυτές τις δωρεάν εξετάσεις.