Συνεργαζόμαστε στην ΕΕ για να αναδείξουμε τη σημασία της πρόληψης όσο αφορά τον καρκίνο δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ ««Ο Άνθρωπος στο Επίκεντρο: Συν-δημιουργώντας το πλαίσιο».  Όπως ανέφερε, το 40% των καρκίνων στην Ευρώπη θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν όλα τα κράτη χρησιμοποιούσαν τα ισχυρά όπλα που είναι πλέον στη διάθεσή μας όπως τα εμβόλια, αλλά και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει σωστή διατροφή, κίνηση αλλά και διακοπή βλαβερών συνηθειών όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Το European Cancer Beating Plan που πλέον προωθείται σε όλη τα κράτη μέλη της ΕΕ συστήνει πλήρη αποζημίωση των εμβολιασμών κατά του ιού HPV αλλά και της ηπατίτιδας Β, ανέφερε ο κ. Κυμπουρόπουλος. Πρόσθεσε επίσης την τεράστια σημασία της ψηφιοποίησης των συστημάτων Υγείας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται την ολιστική προσέγγιση του καρκίνου. Σημείωσε δε και την ανάγκη να επανέλθουν στην κανονικότητα τα 12 εκατομμύρια επιβιωσάντων από καρκίνο, και να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια που τους στερούνται.

Τέλος σημείωσε ότι η ΕΕ έχει θέσει σαν προτεραιότητά της τον καρκίνο τονίζοντας  δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, το European Health Data Space που θα θεσμοθετήσει τη χρήση και την ανταλλαγή δεδομένων στην ΕΕ αλλά και την αναθεώρηση της φαρμακευτική πολιτικής  ώστε να γίνει πιο ευέλικτη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

 

ΣΕΛΙΔΑ 2