Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) σημείωσε πρόοδο σε όλους τους στρατηγικούς πυλώνες του το 2023, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τις συζητήσεις με τις Αρχές Υγείας για τη διεύρυνση της λίστας ΜΗΣΥΦΑ, την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος για φαρμακοποιούς «Self-Care Academy», τη συνεργασία με το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, τη μελέτη του ΙΟΒΕ για το αποτύπωμα της βιομηχανίας της αυτοφροντίδας στην Ελλάδα και τις θεσμικές παρεμβάσεις του ΕΦΕΧ σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γρηγόρης Καρέλος, κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΦΕΧ, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024. Κατά τον χαιρετισμό της η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ενημέρωσε τα μέλη του ΕΦΕΧ για την εξέλιξη των πολλαπλών ευρωπαϊκών φακέλων που αφορούν την υγεία και κυρίως αυτόν που αφορά την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος επισήμανε τη σημασία της αυτοφροντίδας και των προϊόντων της στην καθημερινή ζωή του Έλληνα πολίτη και ότι ΕΟΦ και ΕΦΕΧ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών switch στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ.

Τέλος, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας Χαράλαμπος Καραθάνος, με την ιδιότητά του ως σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, αλλά και αυτή του φαρμακοποιού, αναγνώρισε την αξία που προσφέρει ο Κλάδος της Αυτοφροντίδας και διαβεβαίωσε ότι τα θέματα που συζητά ο ΕΦΕΧ σε θεσμικό επίπεδο με τις Αρχές Υγείας δεν θα μείνουν σε προκαταρκτικό επίπεδο δίνοντας έμφαση σε αυτό της διεύρυνσης της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ.