Νέοι δρόμοι για νεφροπαθείς που εισέρχονται στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης διανοίγονται με πρωτοποριακή μέθοδο που αλλάζει ριζικά τις τεχνικές αγγειακής προσπέλασης (φίστουλα) και πλέον εφαρμόζεται και στη χώρα μας από το Κέντρο Αγγειακών Προσπελάσεων του Ερρίκος Ντυνάν.

Πρόκειται για την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο Ellipsys που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από τον επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Αγγειακών Προσπελάσεων του Ερρίκος Ντυνάν, διευθυντή του αντίστοιχου Κέντρου στο Νοσοκομείο Saint Joseph στο Παρίσι κ. Αλέξανδρο Μάλλιο. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους, η καινοτόμος τεχνική που εφαρμόστηκε σε 50χρονη ασθενή από την Αθήνα, με εξαιρετικά αποτελέσματα, επιτρέπει τη δημιουργία αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας διαδερμικά, χωρίς χειρουργική τομή με τη χρήση ενός καθετήρα (Ellipsys) που ενώνει τα αγγεία με τη χρήση θερμοσύντηξης. Επισημαίνεται ότι η ασθενής εξήλθε αυθημερόν από το νοσοκομείο και δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί μετά την επέμβαση.

«Αναμφίβολα, πρόκειται για μια τεχνική που σηματοδοτεί το μέλλον. Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια χρειάζονται μια αγγειακή προσπέλαση (φίστουλα) καλής ποιότητας, η οποία μπορεί να αντέξει επανειλλημένες παρακεντήσεις για πολλά χρόνια. Ο παραδοσιακός τρόπος δημιουργίας αυτής της προσπέλασης εδώ και πολλές δεκαετίες αφορούσε μια χειρουργική επέμβαση για τη σύνδεση μιας αρτηρίας με τη φλέβα με χρήση χειρουργικών ραμμάτων. Η διαδικασία της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης με τη χρήση του συστήματος Ellipsys επιτρέπει πλέον τη δημιουργία μιας νέας σύνδεσης μεταξύ αρτηρίας και φλέβας με ελάχιστη επέμβαση. Αυτή η μη χειρουργική διαδικασία προσφέρει πλεονεκτήματα, όπως μικρότερο χρόνο ανάρρωσης, λιγότερο πόνο και μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους», τόνισε ο κ. Μάλλιος μετά την επέμβαση.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρτηριοφλεβική αναστόμωση με τη μέθοδο Ellipsys μπορούν να αποκτήσουν γρήγορα πρόσβαση σε απαραίτητη θεραπεία χωρίς τις συνήθεις επιπλοκές που σχετίζονται με τις κλασσικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Επισημαίνεται ότι το Κέντρο Αγγειακών Προσπελάσεων του Ερρίκος Ντυνάν, προχώρησε πρόσφατα και σε πρωτοποριακή επέμβαση για την τοποθέτηση σε αιμοκαθαιρόμενο ασθενή συσκευής VasQ, η οποία είναι η μοναδική παγκοσμίως που αποτρέπει τη δημιουργία στενώσεων και βοηθά στην ανάπτυξη και διατήρηση της αγγειακής προσπέλασης.