Ο FDA των ΗΠΑ ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα την νέα θεραπεία της Merck  για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης (ΠΑΥ), η οποία επηρεάζει περίπου 40.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι μετοχές της MSD ενισχύθηκαν περισσότερο από 4% στις εκτεταμένες συναλλαγές. «Ανυπομονούμε να κάνουμε μια σημαντική διαφορά για αυτούς τους ασθενείς των οποίων η νόσος έχει 43% πενταετή θνησιμότητα » δήλωσε στο Reuters ο Jannie Oosthuizen, πρόεδρος της Human Health business της MSD στις ΗΠΑ. Το νέο φάρμακο θα έχει τιμή καταλόγου 14.000 δολάρια ανά φιαλίδιο, είπε ο Jannie Oosthuizen. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή της εταιρείας, οι περισσότεροι ασθενείς θα χρησιμοποιούν ένα μόνο φιαλίδιο κάθε τρεις εβδομάδες, το οποίο μεταφράζεται σε 238.000 δολάρια ετησίως. Η κατασκευάστρια εταιρεία εκτιμά  ότι θα μπορέσει να φέρει το φάρμακο στην αγορά μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η MSD απέκτησε τα δικαιώματα της νέας θεραπείας με την εξαγορά της Acceleron Pharma ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της  στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για να αντιμετωπίσει πιθανές απώλειες στις πωλήσεις του φαρμάκου της για τον καρκίνο Keytruda, από βιοομοειδή αργότερα μέσα στη δεκαετία. Το νέο φάρμακο, χημικά γνωστό ως sotatercept, γίνεται η πρώτη θεραπεία που εξασφαλίζει την έγκριση του FDA στην κατηγορία του, τα οποία στοχεύουν έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται ακτιβίνη.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση προκαλείται από μια συστολή των αρτηριών στους πνεύμονες, που οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος και ζάλη. Η υπέρταση υποχρεώνει την καρδιά να δουλεύει σκληρότερα για να αντλεί αίμα, προκαλώντας τελικά καρδιακή ανεπάρκεια. «Φαίνεται ότι το νέο φάρμακο θα αποτελέσει γρήγορα μέρος του προτύπου φροντίδας για τους επιλέξιμους ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση», δήλωσε ο αναλυτής της J.P. Morgan, Chris Schott. Ο Schott εκτιμά ότι η θεραπεία θα φτάσει τις κορυφαίες πωλήσεις περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030.

Η έγκριση για το φάρμακο της Merck βασίστηκε σε μια δοκιμή 24 εβδομάδων τελικού σταδίου σε 323 ασθενείς με ΠΑΥ.

Στη δοκιμή, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με το φάρμακο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην ικανότητα άσκησης, αυξάνοντας την απόσταση 6 λεπτών με τα πόδια κατά 40,8 μέτρα, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.