Για ενεργοποίηση των ογκολογικών συμβουλίων στα νοσοκομεία προκειμένου να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη, έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, στην Τρίπολη με αφορμή τα εγκαίνια 3 νέων παραγωγικών μονάδων στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας 3 με 4 ογκολογικά φάρμακα που συνταγογραφούνται δεν τα χρειάζονται οι ασθενείς γι’αυτό και η Ένωση Ογκολόγων Ελλάδας αιτήθηκε την ενεργοποίηση των ογκολογικών συμβουλίων και αυτό θα γίνει, όπως είπε, [προσθέτοντας ότι η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται συνεχώς και εάν δεν ρυθμιστεί «στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα». Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη δαπάνη του ΙΦΕΤ που έχει φθάσει περίπου τα 270 εκατ. ευρώ. Προανήγγειλε επίσης ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας σε 15 ημέρες των εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το clawback το οποίο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το οποίο αν δεν ελεγχθεί, ο ασθενής δεν θα βρίσκει το φάρμακό του.

Επιπλέον ο Υπουργός Υγείας μίλησε για αλλαγές στον τομέα των φθηνών φαρμάκων, δηλαδή όσων κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ, όπως αυξήσεις στην τιμή τους, με στόχο να μη χαθούν από την αγορά παλιά και δοκιμασμένα φάρμακα, τα οποία κάποιες φορές οι εταιρείες αρνούνται να τα φέρουν στην Ελλάδα η τα αντικαθιστούν με άλλα ακριβότερα.