Τα μείγματα μικροβίων στα μάτια των ατόμων που έχουν υγιή μάτια διαφέρουν από αυτά που υπάρχουν στα μάτια ατόμουν που πάσχουν από ξηροφθαλμία, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μικρής μελέτης που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες για διάφορα προβλήματα ματιών, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές. Η ξηροφθαλμία, ή κερατοεπιπεφυκίτιδα sicca, εμφανίζεται όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή όταν τα δάκρυα δεν λειτουργούν σωστά, συχνά με αποτέλεσμα πόνο και προβλήματα όρασης.

Στη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Σαν Αντόνιο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία γενετικής ανάλυσης για να προσδιορίσουν πώς διαφέρει ο συνδυασμός μικροβίων σε υγιή μάτια από εκείνους που βρέθηκαν σε ασθενείς με ξηροφθαλμία. Σε 30 εθελοντές, διαπίστωσαν ότι τα είδη βακτηρίων Streptococcus και Pedobacter ήταν τα πιο διαδεδομένα μικρόβια σε υγιή μάτια, ενώ περισσότερα είδη Acinetobacter υπήρχαν στα άτομα με ξηροφθαλμία. «Πιστεύουμε ότι οι μεταβολίτες που παράγονται από αυτά τα βακτήρια είναι υπεύθυνοι για την  πάθηση της ξηροφθαλμίας», δήλωσε ο Pallavi Sharma του Πανεπιστημίου Stephen F. Austin State στο Nacogdoches του Τέξας που παρουσίασε τα δεδομένα.

«Συνεχίζουμε την έρευνα για να κατανοήσουμε τις μεταβολικές οδούς που σχετίζονται με το Acinetobacter για να κατανοήσουμε καλύτερα την ασθένεια». Οι ερευνητές θα ήθελαν επίσης να διερευνήσουν το μικροβίωμα του εντέρου των ασθενών με ξηροφθαλμία για να κατανοήσουν καλύτερα εάν και πώς μπορεί να σχετίζεται με τις διαφορές μικροβίων των ματιών που παρατήρησαν.

«Η έρευνα για το ανθρώπινο μικροβίωμα υποδηλώνει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του εγκεφάλου και των ματιών», είπε ο Sharma. «Οποιαδήποτε αλλαγή στο μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει άλλα όργανα και μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια», πρόσθεσε ο Sharma.