Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, αλλά μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί θερμότητα για την καταστροφή όγκων μπορεί να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, προτείνει μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 682 ασθενείς με δύο ή περισσότερους θηλώδεις καρκίνους στον θυρεοειδή αδένα που διαγνώστηκαν μεταξύ 2015 και 2021, εκ των οποίων οι 229 υποβλήθηκαν σε αυτή την ελάχιστα επεμβατική διαδικασία και 453 υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Πέντε χρόνια αργότερα, τα ποσοστά των ασθενών στους οποίους ο καρκίνος δεν είχε αρχίσει να επιδεινώνεται (επιβίωση χωρίς εξέλιξη)  ήταν στατιστικά παρόμοια στις δύο ομάδες. ( 77,2% στην αφαίρεση όγκων με μικροκύματα,  83,1% με χειρουργική επέμβαση). Ωστόσο, η διαδικασία αφαίρεσης με μικροκύματα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη απώλεια αίματος, μικρότερο μήκος τομής και μικρότερους χρόνους παραμονής στο νοσοκομείο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Radiology.

Μόνιμη βραχνάδα και υποπαραθυρεοειδισμός αναπτύχθηκαν μόνο στην χειρουργική ομάδα. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του θυρεοειδούς χρειάζονται επίσης ισόβια θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στη συνέχεια.

Η μελέτη δεν ήταν μια τυχαιοποιημένη, αλλά η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να εντοπίσει παρόμοιους ασθενείς για σύγκριση στις δύο ομάδες.

Τα ευρήματα «αποτελούν πρόκληση για τους παραδοσιακούς τρόπους θεραπείας και ανοίγουν νέους δρόμους για λιγότερο επεμβατικές στρατηγικές διαχείρισης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μινγκ-Αν Γιου στο Νοσοκομείο Φιλίας Κίνας-Ιαπωνίας στο Πεκίνο.