Η Novartis πρόκειται να περικόψει έως και 680 θέσεις εργασίας στον αναπτυξιακό της οργανισμό, κάτι που θα βοηθήσει στην κυκλοφορία των φαρμάκων της, ανακοίνωσε την Τρίτη η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία.

Περίπου 440 θέσεις εργασίας θα περικοπούν στην Ελβετία και έως και 240 στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, δήλωσε η εταιρεία.

Οι μειώσεις των θέσεων εργασίας έρχονται ξεχωριστά από ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπή έως και 8.000 θέσεων από τις 78.000 του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της Novartis, σημειώνει η εταιρεία. Η ανταγωνιστική ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche ανακοίνωσε επίσης νωρίτερα φέτος ότι περικόπτει 345 θέσεις εργασίας στον τομέα ανάπτυξης προϊόντων. Η Novartis απασχολεί αυτήν τη στιγμή περίπου 12.500 άτομα στον τομέα της ανάπτυξης, ο οποίος περιλαμβάνει χειρισμούς όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο των φαρμάκων, αναλύσεις και λειτουργίες υποστήριξης όπως η διασφάλιση ποιότητας.

Το προσωπικό συμμετέχει επίσης στο σχεδιασμό της διαδικασίας παραγωγής φαρμάκων μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών εργασιών. Περίπου 3.000 από αυτές τις θέσεις βρίσκονται επί του παρόντος στην Ελβετία και 2.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, που σημαίνει ότι περίπου το 14% των θέσεων σε αυτές τις χώρες θα επηρεαστούν. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία δήλωσε ότι θα προσθέσει θέσεις  τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η καθαρή μείωση των θέσεων συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι της τάξης των 1-2%. Σύμφωνα με την εταιρεία οι αλλαγές σχεδιάστηκαν για να αναδιαμορφώσουν τις δυνατότητές της για πρόσβαση σε εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως ειδικούς σε θέματα δεδομένων και ειδικούς στους ρυθμιστικούς κανονισμούς στη Βρετανία.