Η τελευταία δημοσκόπηση KFF Health Tracking δείχνει ότι περίπου ένας στους οκτώ ενήλικες (12%) έχει λάβει κάποια στιγμή τα φάρμακα GLP-1 – μια ολοένα και πιο δημοφιλή κατηγορία συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους και τη θεραπεία του διαβήτη ή την πρόληψη καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών ενήλικες με καρδιακή νόσο – συμπεριλαμβανομένου του 6% που δηλώνει ότι παίρνει αυτήν τη στιγμή ένα τέτοιο φάρμακο. Το ποσοστό που δηλώνει ότι έχει λάβει αυτά τα φάρμακα αυξάνεται σε τέσσερις στους δέκα (43%) μεταξύ των ενηλίκων που έχουν διαβήτη, στο ένα τέταρτο όσων έχουν καρδιακή νόσο και σε έναν στους πέντε (22%) όσων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα φάρμακα GLP-1 έχει αυξηθεί πολύ σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, με περίπου το ένα τρίτο (32%) των ενηλίκων να δηλώνουν σήμερα ότι έχουν ακούσει «πολλά» για αυτά τα φάρμακα, έναντι 19% που είχαν δηλώσει το ίδιο τον Ιούλιο του 2023.

Οι περισσότεροι ενήλικες που έχουν λάβει φάρμακα GLP-1 λένε ότι τα πήραν για να θεραπεύσουν μια χρόνια πάθηση, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη ή της καρδιακής νόσου (62%), ενώ περίπου τέσσερις στους δέκα λένε ότι τα πήραν κυρίως για να χάσουν βάρος.

Περίπου οι μισοί (54%) όλων των ενηλίκων που έχουν λάβει φάρμακα GLP-1 λένε ότι ήταν δύσκολο να ανταπεξέλθουν στο κόστος, συμπεριλαμβανομένου ενός στους πέντε (22%) που λένε ότι ήταν «πολύ δύσκολο». Ενώ οι περισσότεροι ασφαλισμένοι ενήλικες που έχουν λάβει αυτά τα φάρμακα δηλώνουν ότι η ασφάλισή τους κάλυπτε τουλάχιστον ένα μέρος του κόστους, ακόμη και μεταξύ των ασφαλισμένων ενηλίκων περίπου οι μισοί (53%) λένε ότι το κόστος ήταν δύσκολο να το αντέξουν οικονομικά. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική κάλυψη, οι περισσότεροι ενήλικες που έχουν χρησιμοποιήσει φάρμακα GLP-1 είπαν ότι ήταν δύσκολο να το αντέξουν οικονομικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της KFF. Η προμήθεια ενός μήνα φαρμάκων GLP-1 μπορεί να κοστίσει περίπου 1.000 δολάρια και τον περασμένο μήνα, ο γερουσιαστής Bernie Sanders ξεκίνησε έρευνα για τις «εξωφρενικά υψηλές τιμές» που χρεώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο FDA ανέφερε ελλείψεις των φαρμάκων GLP-1 Ozempic, Wegovy και Mounjaro σε διάφορες δόσεις τον περασμένο χρόνο, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν αγωνίζονται να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση. Πολύ πρόσφατα, η Novo Nordisk είπε ότι τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ ξεκινούν το φάρμακο Wegovy κάθε εβδομάδα – πέντε φορές περισσότεροι ανά εβδομάδα συγκριτικά με το περασμένο εξάμηνο.

Εν μέσω υψηλού κόστους και περιορισμένης προσφοράς, ορισμένοι ενήλικες μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τα περιζήτητα αυτά φάρμακα. Πέρυσι, ο FDA προειδοποίησε για σύνθετες εκδόσεις σεμαγλουτίδης που συνδυάζουν, αναμειγνύουν ή αλλάζουν συστατικά με τρόπους που δεν ρυθμίζονται ή εγκρίνονται. «Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν σεμαγλουτίδη μόνο με ιατρική συνταγή από εξουσιοδοτημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και να λαμβάνουν φάρμακα μόνο από κρατικά αδειοδοτημένα φαρμακεία ή εγκαταστάσεις εξωτερικής ανάθεσης εγγεγραμμένες στον FDA», ανέφερε η υπηρεσία, επικαλούμενη αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών σε άτομα που χρησιμοποίησαν σύνθετη έκδοση σεμαγλουτίδης.