Πάνω από 200 Health Leaders και κορυφαίοι εμπειρογνώμονες υγείας από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Αμπού Ντάμπι στο πλαίσιο του Global Healthcare Week για να συζητήσουν το μέλλον της υγείας, με έμφαση σε τέσσερις θεματικούς πυλώνες: Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, Τεχνολογία, Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία, Παγκόσμια Ισότητα και Αειφορία Υγείας, Ηθική και Πρότυπα στην Υγεία και στις Επιστήμες της Ζωής. Στους 200 Health Leaders περιλαμβάνονταν υπουργοί κρατών και δημόσιοι αξιωματούχοι, CEOs, διεθνείς επενδυτές, επικεφαλής οργανισμών και εμπειρογνώμονες υγείας. Το φετινό θέμα του Global Healthcare Week ήταν: «Μετασχηματίζοντας το Παγκόσμιο Οικοσύστημα Υγείας: Από την Περίθαλψη στην Υγεία το οποίο σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες προσεγγίζουν την έννοια της ευημερίας και αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη κατανόηση του τι συνιστά πραγματική υγεία – μια απόκλιση από το παραδοσιακό μοντέλο της θεραπείας των ασθενειών, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και στην προώθηση της ολιστικής υγείας και ευεξίας. Τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για στρατηγικές και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα περιγράφει τα βασικά σημεία και τις προτάσεις πολιτικής από το Φόρουμ και θα χρησιμεύσει ως σχέδιο για μελλοντική συνεργασία και δέσμευση των συμμετεχόντων κρατών και οργανισμών.
Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Υγεία μιλώντας για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο τομέας της Υγείας τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε ότι «ο πληθυσμός του δυτικού κόσμου γηράσκει με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι υγειονομικές ανάγκες. Οι νέες φαρμακευτικές ανακαλύψεις και οι νέες θεραπείες, τις οποίες καλωσορίζουμε διότι σώζουν χιλιάδες ζωές, είναι πολύ ακριβές. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε ένα τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό με πιο σοφό τρόπο ώστε να παράξουμε ένα δημοσιονομικό χώρο στον οποίο μπορούμε να ανταποκριθούμε. Έτσι, λοιπόν, η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορεί να αποτελέσει την λύση διότι θα βοηθήσει το Κράτος να εξοικονομήσει χρήματα και να προσφέρει καλύτερες υγειονομικές υπηρεσίες».
Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, στις 14 Μάϊου 2024, ο κ. Γεωργιάδης, στην ομιλία του στο PHSSR Global Summit, ανέφερε ότι «η ανθεκτικότητα της δημόσιας υγείας είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία λέξη. Είναι κάτι το οποίο ξέρουμε ότι είναι μεγίστης σημασίας για τη βιωσιμότητα της κοινωνίας μας και για το μέλλον του Ελληνικού λαού. Ο όρος βιωσιμότητα συνδέεται κυρίως με περιβαλλοντικά θέματα. Σήμερα η σημασία της βιωσιμότητας έχει εξελιχθεί και συνδέεται και με άλλα θέματα όπως την ευεξία των ασθενών, των εργαζομένων στη φροντίδα υγείας και της κοινότητας».
Σχετικά με την πρωτοβουλία Partnership for Health System Sustainability and Resilience (PHSSR) ο Υπουργός ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχουμε ήδη προχωρήσει στην υλοποίησή τους. Δεν αφορά μόνο μία αναφορά, δεν αφορά μόνο μία συζήτηση εδώ στο Συνέδριο. Στο τέλος, είναι θέμα πρακτικό αφού αφορά την υλοποίηση πολιτικών οι οποίες θα βοηθήσουν το λαό μας να έχει την ποιότητα των υπηρεσιών που χρειάζονται με σεβασμό στο περιβάλλον και σεβασμό στο μέλλον των μελλοντικών γενεών, κάτι που είναι δική μας ευθύνη.