Δεκάδες ράντζα και γιατροί που κάνουν ακροβατικά για να εξετάσουν τους ασθενείς που έχουν καταλάβει κάθε τετραγωνικό χώρου στους διαδρόμους των επειγόντων περιστατικών τις ημέρες των εφημεριών, ελλείψεις γιατρών που καλύπτονται-όταν αυτό είναι εφικτό-με μετακινήσεις συναδέλφων τους από άλλα νοσοκομεία, περιστατικά που παραπέμπονται όπως-όπως σε άλλα νοσοκομεία, λόγω έλλειψης γιατρών ή μηχανημάτων, εξοντωμένοι γιατροί και νοσηλευτές που τρέμουν μην συμβεί στη βάρδια τους κάποιο λάθος, λόγω εξάντλησης και ασθενείς σε αγωνία και σύγχυση, να περιμένουν μια λύση στο πρόβλημά τους, ψάχνοντας μέσω γνωστών κάποιο τηλέφωνο γιατρού ή κάποιου από τη διοίκηση που μπορεί να βοηθήσει. Αυτή είναι η εικόνα πολλών νοσοκομείων της Αττικής, σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών, νοσηλευτών ή ασθενών, που δείχνουν να πυκνώνουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Πιο πρόσφατη εικόνα είναι αυτή του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», με ασθενείς στοιβαγμένους σε ράντζα στη βραδινή εφημερία ακόμη και μέσα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Η φωτογραφία, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και δημοσίευσε το 902.gr, δείχνει το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό να προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες πολλαπλάσιων ασθενών. Σε δήλωσή της η Γεωργία Φιλίππα, παθολόγος στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, σημειώνει με αφορμή την εικόνα στην εφημερία του Νοσοκομείου: «Είναι μια εικόνα που δεν προέκυψε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά την έχτισαν οι πολιτικές της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, της ολοένα και βαθύτερης εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της διάλυσης της ΠΦΥ». Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας χθες βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό για την εικόνα που παρουσίαζε το νοσοκομείο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτή η κατάσταση είναι κοινή στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής όταν βρίσκονται σε εφημερία, λόγω της υποστελέχωσής τους και πρόσθεσε ότι στο νοσοκομείο «Αττικόν» σε κάθε εφημερία τα ράντζα φτάνουν τα 80. Την δήλωση αυτή επιβεβαιώνει το Σωματείο Εργαζομένων Π.Γ.Ν. Αττικόν «Αναγέννηση», το οποίο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε για οκτώ λεπτά το Αττικό Νοσοκομείο και έκανε δηλώσεις, 30 ασθενείς την ίδια ώρα νοσηλεύονταν σε ράντζα στους διαδρόμους, ενώ κάθε νοσηλευτής έκανε διπλοβάρδιες, καλύπτοντας μόνος του 40 ασθενείς. Παράλληλα, χθες στη Βουλή κατατέθηκε κοινοβουλευτική αναφορά, με αφορμή την επιστολή της ΟΕΝΓΕ προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με αιφνιδιαστική αντικατάσταση των επιστημονικά υπεύθυνων τμημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Αλεξάνδρα,”. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), χωρίς την ύπαρξη σχετικής εισήγησης από το διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, παραβιάζοντας την κείμενη νομοθεσία, έγινε αντικατάσταση της επιστημονικά υπεύθυνης του εν λόγω τμήματος.

Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», σύμφωνα με ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών, αποτελεί κανόνα η υπέρβαση του ωραρίου εργασίας των γιατρών, την οποία επιβάλλει η διοίκηση του νοσοκομείου, παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και τις αποφάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου και τις αναφορές τόσο της επιστημονικής υπεύθυνης του Αναισθησιολογικού Τμήματος όσο και των υπόλοιπων γιατρών του Αναισθησιολογικού Τμήματος.