Η AstraZeneca στοχεύει να αυξήσει τα έσοδα της κατά περίπου 75% και να φθάσει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, ανακοίνωσε  την Τρίτη, αφού θεωρεί ότι θα ενισχυθεί από την κυκλοφορία 20 νέων φαρμάκων και μέσω της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της για τον καρκίνο, τα βιοφαρμακευτικά προϊόντα και τις σπάνιες ασθένειες.

Η αγγλο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία είχε αναφέρει συνολικά έσοδα 45,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι και νωρίτερα αναμενόταν να κυκλοφορήσει τουλάχιστον 15 νέα φάρμακα μεταξύ 2023 και 2030.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Pascal Soriot από τότε που ανέλαβε τα ηνία πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, ενδυνάμωσε το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας  με νέα σειρά φαρμάκων που περιλαμβάνουν το φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα Tagrisso, το φάρμακο για τη λευχαιμία Calquence και το Farxiga για τον διαβήτη.

Οι φιλόδοξοι στόχοι που τέθηκαν στην εκδήλωση της Τρίτης ενισχύουν το στοίχημα του Soriot για τον τομέα της ογκολογίας αφού οι επιτυχημένες δοκιμές για τον καρκίνο του μαστού όλα αυτά τα χρόνια ενίσχυσαν τα ογκολογικά διαπιστευτήρια της εταιρείας.

Οι μετοχές της AstraZeneca έχουν υπερτριπλασιαστεί σε αξία από το 2014, όταν η εταιρεία πραγματοποίησε για τελευταία φορά εκδήλωση για την ημέρα των επενδυτών μετά την αποτυχημένη προσφορά εξαγοράς της από την Pfizer.

Οι τιμές των μετοχών της αυξήθηκαν κατά 1,5% την Τρίτη ενώ έχουν αυξηθεί περίπου 15% μέχρι στιγμής μέσα στο 2024, αυξήσεις που ωστόσο υστερούν έναντι των ανταγωνιστών της  Novo Nordisk  και GSK των οποίων οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 29% και 21% αντίστοιχα.