Οι περισσότερες νεότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους μπορούν να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν εάν το επιθυμούν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μεταξύ 1.213 ασθενών ηλικίας 40 ετών και κάτω που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού σταδίου 0 έως III μεταξύ 2006 και 2016, 197 προσπάθησαν αργότερα να συλλάβουν παιδί, ανέφεραν οι ερευνητές της μελέτης σε συνέντευξη Τύπου. Σχεδόν τα τρία τέταρτα όσων επιχείρησαν εγκυμοσύνη μετά τη θεραπεία έμειναν έγκυες τουλάχιστον μία φορά και το 65% ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη κατά την οποία το μωρό γεννήθηκε ζωντανό, σύμφωνα με δεδομένα που έχουν προγραμματιστεί για παρουσίαση στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). Περίπου το 75% όσων επιχείρησαν εγκυμοσύνη είχαν καρκίνο του μαστού θετική στους ορμονικούς υποδοχείς. Περίπου τα δύο τρίτα είχαν λάβει χημειοθεραπεία, περισσότερες από τις μισές είχαν λάβει ορμονοθεραπεία μέσα σε ένα χρόνο από τη διάγνωση και περίπου οι μισές δεν είχαν μείνει ποτέ έγκυος, είπαν οι ερευνητές.

Ο μέσος χρόνος από τη διάγνωση των ασθενών έως την πρώτη τους εγκυμοσύνη ήταν 4 χρόνια. Η εγκυμοσύνη και η γέννηση παιδιού ήταν λιγότερο πιθανές σε ασθενείς που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας τη στιγμή της διάγνωσης και πιο πιθανές σε ασθενείς που ήταν οικονομικά ευκατάστατες και σε εκείνες που είχαν υποβληθεί σε διαδικασία διατήρησης της γονιμότητας πριν από τις θεραπείες για τον καρκίνο, διαπίστωσε η μελέτη. «Τα δεδομένα συνεχίζουν να αποδεικνύουν όχι μόνο την πιθανότητα αλλά και την ασφάλεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού», ανέφερε σε δήλωσή της, η Δρ Ελίζαμπεθ Κόμεν, ογκολόγος μαστού στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.