Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ανακοίνωσαν ότι ο τελευταίος βομβαρδισμός του Ισραήλ σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας,

προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 40 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως ασθενοφόρα της διακόμισαν ”μεγάλο αριθμό” νεκρών και τραυματιών.

Το γεγονός έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους να ζητούν από το Ισραήλ  «να εφαρμόσει τα μέτρα που όρισε το Διεθνές Δικαστήριο για τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο βομβαρδισμός  πραγματοποιήθηκε με «πυρομαχικά ακριβείας εναντίον κτιριακού συγκροτήματος της Χαμάς στη Ράφα», παραδέχεται ωστόσο  τις απώλειες αμάχων και δηλώνει πως το συμβάν τελεί «υπό εξέταση». Δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για σύστημα υγείας στη Γάζα, είχαν δηλώσει πριν λίγες μέρες εκπρόσωποι των γιατρών χωρίς σύνορα, δεδομένου ότι τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ενώ οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στους τραυματίες είναι υποτυπώδεις. Ο Γενικός Γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières – MSF), Κρίστοφερ Λοκγίαρ πρόσφατα έκανε λόγο  για πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας  αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Στη Γάζα θα μεγαλώσουν παιδιά με αναπηρίες και κομμένα άκρα».