Με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου από όλη την Ελλάδα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, έλαβε χώρα, η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου που διοργάνωσε υβριδικά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις του επαγγελματία ιατρού», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια λειτουργίας του ΙΣΑ. Οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων που συμμετείχαν, εκπροσωπώντας το 75% των ιατρών όλης της χώρας, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος κατά την άσκηση του έργου του και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι, στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Κοινό αίτημα ήταν η παροχή κινήτρων στους γιατρούς για να στελεχώσουν τις δομές υγείας, ειδικά των μικρότερων αστικών κέντρων και της νησιωτικών περιοχών. Όπως επεσήμαναν η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει σημαντικά, τη λειτουργία των νοσοκομείων της Περιφέρειας.

Οι παριστάμενοι αναφέρθηκαν επίσης στην έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στη δυσκολία του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, ειδικά του εργαστηριακού να επιβιώσει οικονομικά.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να υποστηριχθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν νομική κάλυψη. Αναδείχθηκε η ανάγκη για καλύτερη εκπροσώπηση των μικρότερων Ιατρικών Συλλόγων και ισχυροποίηση της φωνής τους. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο clawback και ανακοίνωσε ότι η ΗΔΙΚΑ θα κλειδώνει αυτόματα στο πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης» όλες τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, οι οποίες θα εξαιρούνται από το clawback.