Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ ολοκλήρωσαν τις εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο την παγκόσμια ετοιμότητα για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών και συμφώνησαν να υποβάλουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους προς εξέταση στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία, οι εργασίες της οποία ξεκινούν σήμερα Δεύτερα 27 Μαϊου.
Αναλήφθηκαν δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την πραγματοποίηση μιας σειράς τροποποιήσεων στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (2005) και για την ανάπτυξη μιας πρώτης συμφωνίας, σύμβασης ή άλλου νομικού μέσου για μια πιθανή μελλοντική πανδημία.
Οι αντιπροσωπείες κατά τη διάρκεια της 77ης Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία, που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου, θα εξετάσουν τα αποτελέσματα και των δύο διαδικασιών και θα θέσουν τα επόμενα βήματα και για τις δύο. «Τα τελευταία δύο χρόνια, τα κράτη μέλη του ΠΟΥ έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την τεράστια πρόκληση της COVID-19 και να ανταποκριθούν στις απώλειες που προκάλεσε, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 7 εκατομμυρίων ζωών που χάθηκαν», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Η COVID-19 επηρέασε τους πάντες, με πολλούς τρόπους, και αυτός είναι ο λόγος που τα κράτη μέλη ξεκίνησαν μια διαδικασία για να αναπτύξουν μια συμφωνία για την πανδημία για να είναι ο κόσμος καλύτερα προετοιμασμένος στην επόμενη πανδημία. Ενώ σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε την Παγκόσμια Σύνοδος για την Υγεία
για να μας ξαναδώσει ενέργεια και να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που έχουμε, που είναι να παρουσιάσουμε στον κόσμο μια διαχρονική συμφωνία για τις πανδημίες».
Οι χώρες ολοκλήρωσαν πριν λίγες ημέρες την επαναληπτική 9η σύνοδο του Διακυβερνητικού Διαπραγματευτικού Σώματος (INB) που αποτελείται από τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ. Επετεύχθη αρχική συμφωνία από το INB για πολλά στοιχεία του σχεδίου για την παγκόσμια συνθήκη και σύγκλιση σε άλλα. Υπήρχαν ωστόσο και τομείς όπου δεν επετεύχθη σύγκλιση καθώς και αποκλίνουσες απόψεις. Το Γραφείο του INB, το οποίο καθοδηγεί τη διαδικασία, θα παρουσιάσει μια έκθεση που θα περιγράφει το αποτέλεσμα αυτών των δύο και πλέον χρόνων εργασιών για την πανδημία, που είναι το προσχέδιο κειμένου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Οι επιλογές για τα επόμενα βήματα για τη σύναψη της παγκόσμιας συνθήκης για την πανδημία θα τεθούν επίσης προς εξέταση κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία. Ο συμπρόεδρος του Γραφείου του INB Roland Driece, από την Ολλανδία, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη του ΠΟΥ παραμένουν προσηλωμένα στην ολοκλήρωση μιας παγκόσμιας συνθήκης για την πανδημία και προσβλέπει στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία για να εξετάσει την πρόοδο που σημειώθηκε σε αυτήν την πρωτοβουλία ορόσημο. «Σαφώς υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων για το ότι ο κόσμος πρέπει να δουλέψει πάνω σε μια νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση των πανδημιών», είπε ο κ. Driece. «Η Παγκόσμια Σύνοδος για την Υγεία θα καθοδηγήσει τα επόμενα βήματα για αυτή τη διαδικασία».