Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη λαμβάνουν μέτρα για την απόκτηση ή την κατασκευή εμβολίων για τη γρίπη των πτηνών H5N1 που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, των κτηνιάτρων και των τεχνικών εργαστηρίων, δήλωσαν  κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με σκοπό να περιοριστεί  η απειλή για μια νέα πανδημία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μετατρέπουν το κύριο μέρος του εμβολίου της CSL Seqirus που ταιριάζει περισσότερο με τον τρέχοντα ιό σε ολοκληρωμένα εμβόλια που θα μπορούσαν να παρέχουν 4,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι βρίσκονται σε συνομιλίες για την απόκτηση του προπανδημικού εμβολίου της CSL. Καναδοί αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι συναντήθηκαν με την κατασκευάστρια εταιρεία  των καναδικών εμβολίων για την εποχική γρίπη, την GSK, για να συζητήσουν την απόκτηση και την κατασκευή ενός προπανδημικού εμβολίου γρίπης των πτηνών. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, συζητούν πώς να προχωρήσουν στα προπανδημικά εμβόλια, δήλωσαν επιστήμονες.

Οι παραπάνω ενέργειες είχαν σαν αφορμή την εκρηκτική εξάπλωση ενός νέου στελέχους της γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 και έχει προκαλέσει πρωτοφανή αριθμό  θανάτων σε άγρια ​​πτηνά και οικόσιτα πουλερικά και έχει αρχίσει να μολύνει πολλά είδη θηλαστικών. Τον Μάρτιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν το πρώτο ξέσπασμα του ιού σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, που έχει μολύνει δεκάδες κοπάδια σε εννέα πολιτείες και δύο εργαζόμενους σε γαλακτοκομεία. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει υπολογίσει ότι το 20% του γάλακτος των ΗΠΑ εμφανίζει σημάδια του ιού, υποδεικνύοντας ότι είναι πιθανή μια ευρύτερη εξάπλωση. Η έκθεση του ανθρώπου στον ιό σε επιχειρήσεις πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μετάλλαξης του ιού έτσι ώστε να αποκτήσει την ικανότητα να εξαπλωθεί εύκολα στους ανθρώπους.

«Όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στο να αποτρέψουμε να συμβούν τέτοια γεγονότα», δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ, συνδιευθυντής του Καναδικού Κέντρου Ετοιμότητας για Πανδημία στο Πανεπιστήμιο McMaster. «εάν υπάρξουν εκτεταμένες μολύνσεις ανθρώπων, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα». Η Δρ Angela Rasmussen, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan, είπε ότι έχει συζητήσει με Αμερικανούς και Καναδούς αξιωματούχους σχετικά με τη χρήση εμβολίων για την προστασία των εργαζομένων μετά την εξάπλωση του ιού σε νέα είδη θηλαστικών. Η Dawn O’Connell της Διοίκησης Στρατηγικής Ετοιμότητας των ΗΠΑ είπε ότι η κυβέρνηση “εξετάζει προσεκτικά” τη δυνατότητα εμβολιασμού εργαζομένων σε αγροκτήματα και άλλων που βρίσκονται σε στενή επαφή με τον ιό. Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμβάσεις με την CSL και την GSK για τη δοκιμή προπανδημικών εμβολίων που ταιριάζουν περισσότερο με τον κυκλοφορούντα ιό από τα παλαιότερα εμβόλια H5N1 που υπάρχουν σε απόθεμα. Οι ΗΠΑ προχωρούν με το εμβόλιο της CSL, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Στην Ευρώπη, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζεται για μια κοινή προμήθεια του εμβολίου CSL Seqirus για να «προλάβει μια πιθανή πανδημία» που μπορεί να προκληθεί από άτομα που εκτέθηκαν σε μολυσμένα πτηνά και ζώα, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Stefan De Keersmaecker.