Την παγκόσμια ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια που αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής εξέφρασαν οι έγκριτοι επιστήμονες που συμμετείχαν στη χθεσινή ημερίδα του ΕΟΔΥ με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία».

Ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε εκτεταμένα στην έξαρση επιδημιών που σχετίζονται με τα κουνούπια, όπως είναι ο Δάγκειος πυρετός και του Ιός του Δυτικού Νείλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ειδικά για τον Δάγκειο πυρετό σημείωσε ότι εντοπίζεται αύξηση 250% των κρουσμάτων  στη Νότιο Αμερική ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί επιδημικές εξάρσεις στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, με τη  Διακυβερνητική Επιτροπή για το Κλίμα να προβλέπει ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση. Ο καθηγητές αναφέρθηκε και στον ιό του Δυτικού Νείλου, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με μελέτες τα κρούσματα θα αυξηθούν στην νοτιοανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, όπως επίσης θα αυξηθούν και τα κρούσματα ελονοσίας αλλά στην Ασία.

Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε τις προσπάθειες που γίνονται για γενετικά τροποποιημένα κουνούπια, την ανάγκη για μια προσέγγιση ενιαίας Υγεία καθώς και την ανάγκη για επιτήρηση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ Τσιόδρα γίνονται σημαντικές προσπάθειες για επαρκή επιτήρηση των κουνουπιών που αποτελεί βασικό κομάτι της πρόληψης μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ.