Σημαντικές ομιλίες και παρεμβάσεις διακεκριμένων μελών της επιστημονικής κοινότητας,  παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων, από όλη τη χώρα, εξειδικευμένοι επιστήμονες, στον τομέα της υγείας και του περιβάλλοντος καθώς και έγκριτοι νομικοί ήταν ομιλητές στο συνέδριο του ΙΣΑ, με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις του επαγγελματία ιατρού», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ανοίγοντας τις εργασίες, της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε στο υψηλό επιστημονικό επίπεδο του ιατρικού δυναμικού της χώρας μας. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από έγκριτους επιστήμονες, για μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Η πρώτη ενότητα είχε θέμα, τις παθήσεις των θερινών μηνών, τις πρώτες βοήθειες, στη θάλασσα, σε περίπτωση ανακοπής και πνιγμού και τις τροποποιήσεις της φαρμακευτικής αγωγής, στην καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση το καλοκαίρι.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία και ειδικότερα, στο αναπνευστικό σύστημα, στο δέρμα, στα μάτια και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τονίστηκε ότι η κλιματολογική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή, για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις, σε διάφορα συστήματα του οργανισμού.

Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ενότητα, για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, στην ιατρική και τις αλλαγές και τις προκλήσεις που θα επιφέρει σε διάφορους τομείς, όπως της καρδιολογίας, ακτινολογίας, νευρολογίας και ογκολογίας. Το ενδιαφέρον πρόγραμμα έκλεισε με την ενότητα, αναφορικά με τα νεότερα δεδομένα, στις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού καθώς και τις εξελίξεις, στον εμβολιασμό των ενηλίκων και των παιδιών.