Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση που περιλαμβάνει ένα ζευγάρι πειραματικών φαρμάκων ανοσοθεραπείας που αναπτύσσεται από την Arcus Biosciences έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για ασθενείς των οποίων ο προχωρημένος καρκίνος του παχέος εντέρου συνεχίζει να εξαπλώνεται παρά την καθιερωμένη θεραπεία, σύμφωνα με δεδομένα από μια δοκιμή μεσαίου σταδίου.

Ο χρόνος κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία που ο καρκίνος δεν επιδεινώθηκε – επιβίωση χωρίς εξέλιξη (PFS) – ήταν κατά μέσο όρο 6,2 μήνες στους 75 ασθενείς που έλαβαν συνδυασμό των ανοσοθεραπειών Arcus etrumadenant και zimberelimab συν ένα κοινό σχήμα χημειοθεραπείας.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά σε σχέση με τους  2,1 μήνες επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου  για τους 37 ασθενείς που έλαβαν μόνο ρεγοραφενίμπη που  έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση σε ασθενείς με ανθεκτικό στη θεραπεία μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου. Η διάμεση συνολική επιβίωση με τη συνδυαστική θεραπεία ήταν διπλάσια και έφθασε τους 19,7 μήνες σε σύγκριση με 9,5 μήνες για όσους έλαβαν μόνο ρεγοραφενίμπη.

«Η βελτίωση τόσο στην επιβίωση χωρίς εξέλιξη όσο και στη συνολική επιβίωση που παρατηρήθηκε με τον συνδυασμόαντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στη διαχείριση του ανθεκτικού μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Zev Wainberg του UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center, ο οποίος θα παρουσιάσει τα ευρήματα στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο αυτό το Σαββατοκύριακο.