Τη δέσμευση του πρωθυπουργού για τη διαμόρφωση του χάρτη της υγείας στη χώρα μας μέσω συμμαχιών με όλους τους κοινωνικού εταίρους επεσήμανε ο Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, μιλώντας στο συνέδριο The Future of Healthcare in Greece 2024, τονίζοντας ότι πέντε μήνες μετά ο υπουργός Υγείας καλείται να υλοποιήσει τη δέσμευση αυτή και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην υγεία. Πρόσθεσε ότι χωρίς οδικό χάρτη το φθινόπωρο δεν θα προλάβουμε να προωθήσουμε ως χώρα τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε ότι έχει τεράστια σημασία να υπάρχουν δεδομένα, ώστε να μπορούμε να μετράμε, ενώ έκανε λόγο για το κανάλι εισαγωγής της καινοτομίας και της αύξηση της χρηματοδότησης στο ΕΣΥ.

Ο Νίκος Δέδες επίσης πρόσθεσε: «Στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται το Σύστημα Υγείας, με τις πολλαπλές δομικές και καθημερινές προκλήσεις, γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτή η ανάγκη συνδιαμόρφωσης των πολικών από τους ίδιους τους λήπτες υπηρεσιών. Τόσο ως ένδειξη δημοκρατίας, όσο και επί πρακτικών ζητημάτων λειτουργικότητας, ο ασθενής πρέπει να συμμετέχει με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια λήψης αποφάσεων, με στόχο τη βελτίωση του Συστήματος Υγείας και την προάσπιση δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

Απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε ο Νίκος Δέδες, ο υπουργός παραδέχτηκε την καθυστέρηση λόγω Ευρωεκλογών, όμως το καλοκαίρι δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ο ζητούμενος οδικός χάρτης με βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους. Ανέφερε ότι η μελέτη της Διανέοσις και του Ι. Τούντα είναι οραματική, ωστόσο πολιτικά ορισμένα θέματα που θέτει είναι πολύ δύσκολα, στην ουσία καθώς προτείνει ένα άλλο τελείως σύστημα από αυτό που έχουμε σήμερα και δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν να γίνουν δεκτές αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές.