Η 31η Μαΐου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως η Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος «World No Tobacco Day». Στόχος της ημέρας αυτής είναι να ενημερώσει το κοινό για τους κινδύνους από τη χρήση καπνού, τις επιχειρηματικές πρακτικές των εταιρειών καπνού, τις δράσεις του ΠΟΥ για την καταπολέμηση της επιδημίας καπνού και τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην υγεία αλλά και για να προστατεύσουν τις μελλοντικές γενιές. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1987 με στόχο την παγκόσμια προσοχή στην επιδημία του καπνού και στους θανάτους και τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 βλαπτικές χημικές ουσίες, με σημαντική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεράσιμος Σιάσος «Η προσπάθεια περιορισμού του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους είναι σε μεγάλο βαθμό επιτυχής με ουσιαστικά αποτελέσματα. Βλέπουμε όμως σημαντικό αριθμό ατόμων να καπνίζουν ηλεκτρονικό ή θερμαινόμενο τσιγάρο καθώς υπάρχει ενεργής διαφήμιση με μηνύματα περί ασφάλειας των εναλλακτικών μορφών καπνίσματος. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας να σκεφτούμε το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών. Ας αναλάβουμε όλοι δράση για έναν πιο υγιή κόσμο!»

Ηχηρό μήνυμα για τη διακοπή και τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος στέλνει φετινή καμπάνια ευαισθητοποίησης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου. Σε ένα ευφάνταστο σενάριο όπου ο πρωταγωνιστής αδυνατεί να κρατήσει την ανάσα του, η καμπάνια αποσκοπεί σε προτροπή διακοπής του καπνίσματος και την προώθηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής. Παράλληλα, η καμπάνια συνδέει το κάπνισμα με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ως η κύρια αιτία που προκαλεί τη νόσο.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, οκαπνός σκοτώνει παγκοσμίως περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 22.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από τη χρήση καπνού ή την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες και δρα με διάφορους τρόπους για να προκαλέσει καρδιαγγειακή νόσο. Η χρήση καπνού και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων, συμβάλλοντας στο 17% περίπου όλων των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα – που ισοδυναμεί με περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο.

Η χρήση του βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει την ανοχή στην άσκηση. Ο καπνός μειώνει επίσης την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να μεταφέρει το αίμα στην καρδιά και αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μακράν η μεγαλύτερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με το παθητικό κάπνισμα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου 25-30%. Περίπου το 45% των εκτιμώμενων 1,3 θανάτων παγκοσμίως που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα αποδίδονται σε ισχαιμική καρδιοπάθεια. Η συχνή έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, είτε στον χώρο εργασίας είτε στο σπίτι, έχει βρεθεί ότι διπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.