Θετικά αποτελέσματα δοκιμών τελικού σταδίου για το συνδυαστικό εμβόλιο covid-γρίπης που ονομάζει mRNA-1083 ανακοίνωσε χθες η Moderna.

Η Chief Medical Affairs Officer της Moderna, Francesca Ceddia, σε δηλώσεις στο CNN, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «ανατρεπτικά», τονίζοντας ότι τα άτομα στη δοκιμή που έλαβαν το mRNA-1083 εμφάνισαν βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν ξεχωριστά εμβόλια για γρίπη και Covid. Τα αποτελέσματα αφορούσαν ακόμα και τα  άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω,  παρότι ως γνωστόν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στα εμβόλια όσο οι νεότεροι. «Όταν μιλάμε για το συνδυαστικό εμβόλιο, συχνά σκεφτόμαστε μόνο το στοιχείο της ευκολίας, ένα εμβόλιο αντί για δύο, αλλά αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν προσφέρει μόνο αυτό το πλεονέκτημα, αλλά και σημαντικό κλινικό  όφελος. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα», είπε η Francesca Ceddia. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που διεξάγουν δοκιμές για συνδυασμένο εμβόλιο κατά της γρίπης και της Covid, αλλά η Moderna είναι η πρώτη που ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα δοκιμών τελικού σταδίου.

Είναι ζητούμενο όλων των συστημάτων Υγείας  η εύρεση τρόπων προστασίας των ανθρώπων και από τους δύο ιούς, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από τη γρίπη και τώρα από την Covid κάθε χρόνο. Στην τελευταία περίοδο γρίπης, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι 35 έως 64 εκατομμύρια άνθρωποι αρρώστησαν με γρίπη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας αριθμός μεταξύ 390.000 και 810.000 χρειάστηκε να νοσηλευτούν ενώ έως και 71.000 έχασαν τη ζωή τους. Μόνο το περασμένο φθινόπωρο και τον χειμώνα, η Covid έστειλε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στις ΗΠΑ στο νοσοκομείο και στοίχισε τη ζωή 40.000, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στους ανεξάρτητους συμβούλους εμβολίων του FDA των ΗΠΑ.