Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) της Moderna, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή.

Το εμβόλιο της Moderna εγκρίθηκε για την πρόληψη της νόσου της κατώτερης αναπνευστικής οδού που σχετίζεται με τον RSV σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλά με μια ετικέτα που υποδεικνύει ότι το εμβόλιο ήταν 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη τουλάχιστον δύο συμπτωμάτων του RSV, όπως ο βήχας και ο πυρετός. Η Moderna είχε υποβάλει αίτηση για έγκριση από τον FDA τον Ιούλιο με δεδομένα από μια δοκιμή σε τελευταίο στάδιο που έδειξε ότι το εμβόλιο της ήταν 84% αποτελεσματικό στην πρόληψη αυτών των συμπτωμάτων και οι μετοχές της υποχώρησαν περισσότερο από 6% στις απογευματινές συναλλαγές. Ωστόσο, αναλυτές, ανέφεραν ότι η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα που θα αναφέρεται στην ετικέτα του εμβολίου της Moderna είναι ίδια με αυτή του εμβολίου για τον RSV  της GSK, που σήμερα κυριαρχεί στην αγορά.

Η Moderna είχε επίσης δηλώσει πρ΄πσφατα ότι το εμβόλιο της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της οξείας αναπνευστικής νόσου που σχετίζεται με τον RSV καθώς και για τη νόσο του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Ο RSV, ο οποίος προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με ένα κρυολόγημα και μπορεί να είναι θανατηφόρος για μικρά παιδιά και μεγαλύτερους ενήλικες, προκαλεί περίπου 14.000 θανάτους ετησίως σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Το εμβόλιο RSV της Moderna είναι το πρώτο εμβόλιο βσισμένο σε τεχνολογία mRNA, πέρα από αυτό για την COVID-19 που εγκρίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα πωλείται με την επωνυμία mRESVIA.