Μια κοινή ενημερωτική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31/05) και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/06) υλοποίησαν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην πόλη της Καρδίτσας με το μήνυμα «Ενημερωνόμαστε & Αναλαμβάνουμε Δράση για την Υγεία μας και το Περιβάλλον!».

Στόχος της δράσης ήταν αφενός η ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και της Πολιτείας σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος και την ανάγκη ελέγχου της ασθένειας αυτής αλλά και αφετέρου να αναδειχθεί συμβολικά η ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην υγεία των κατοίκων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μιας περιοχής της χώρας μας που δοκιμάστηκε πρόσφατα. Γιατί τόσο στην περίπτωση της υγείας μας όσο και του πλανήτη, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής» για τον καρκίνο του πνεύμονα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με την υποστήριξη των εταιρειών Johnson & Johnson και Kenvue. Η «Ανάσα Ζωής», από το 2020, εστιάζει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για την υγεία του πνεύμονα και την αξία του προληπτικού ελέγχου, καθώς επίσης και στην ενίσχυση των προσπαθειών για τη διακοπή του καπνίσματος.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., κ. Πέτρος Μπακάκος, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, υπογράμμισε ότι «Το κάπνισμα ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελούν τις συνηθέστερες – αλλά όχι και τις μοναδικές – υποκείμενες νοσολογικές οντότητες, αφού και άλλα νοσήματα του αναπνευστικού αλλά και του καρδιαγγειακού συστήματος σχετίζονται με το κάπνισμα. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια προσφάτως αναγνωρίσιμη απειλή για τη δημόσια υγεία και κυρίως την υγεία των πνευμόνων. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης και στα δύο παραπάνω σοβαρά ζητήματα αλλά και το καθήκον μας ως επιστημονική εταιρεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού με σωστή ενημέρωση, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι ως Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία που, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποιείται σήμερα αυτή η εκδήλωση».

Η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, μέλος του ΔΣ της ΕΠΕ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., άνοιξε την ενότητα των ενημερωτικών ομιλιών, αναφερόμενη στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής» ως προς την ενημέρωση, κινητοποίηση και στήριξη όλων των ανθρώπων – κυρίως όσων ανήκουν στις ομάδες κινδύνου- για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και για την παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης για τα κατάλληλα βήματα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο με τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι: «Η εξάρτηση από τη νικοτίνη δεν είναι απλή συνήθεια, αλλά αποτελεί χρόνιο νόσημα (ICD-10-CM/F17). Αυτή η γνώση σκοπεύει να εξαφανίσει το στίγμα, να αφαιρέσει τις ενοχές των καπνιστών που δυσκολεύονται να διακόψουν και να τους καθοδηγήσει στη λήψη ασφαλούς και αποτελεσματικής θεραπείας (συνδυασμός συμπεριφορικής και φαρμακευτικής αγωγής)».