Στην κατάμεστη από κόσμο και συγκίνηση Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου η εκδήλωση «Δωρεά Οργάνων. Αλυσίδα Ζωής», η οποία αποτέλεσε και την κορύφωση του ενημερωτικού προγράμματος Organmeetings για την πρώτη χρονιά υλοποίησής του. Στόχος της δράσης, που οργανώνεται και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ωνάση με την επιστημονική καθοδήγηση του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ωνάσειου Νοσοκομείου, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια μεγάλη αλυσίδα ενημέρωσης και ζωής.

Από τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η οποία κάθε άλλο παρά ξένη είναι σε ιστορίες και αφηγήσεις που γεννούν έντονα ανθρώπινα συναισθήματα, καθημερινοί ήρωες, οι οποίοι μέσω της δωρεάς οργάνων προσέφεραν τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, αλλά και επαγγελματίες υγείας, που υπηρετούν αγόγγυστα τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, μίλησαν για την αλυσίδα ζωής που τους ενώνει. Κοινός τους παρονομαστής ήταν η πίστη στην υπέρτατη αξία της δωρεάς, αλλά και η σημασία της εμπιστοσύνης και της σωστής ενημέρωσης για τις οικογένειες των δοτών και τους λήπτες, τις δύσκολες ώρες της αναμονής και των αποφάσεων στο νοσοκομείο. Σε αυτή τη μοναδική εκδήλωση για τη δημόσια υγεία της χώρας συναντήθηκαν πρωταγωνιστές της ζωής: οικογένειες δοτών οργάνων, λήπτες που έλαβαν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, γιατροί και συντονιστές μεταμοσχεύσεων που συνδέουν τους κρίκους αυτής της μεγάλης αλυσίδας. Δίπλα τους ήταν θεσμικοί εκπρόσωποι της Πολιτείας και του Ιδρύματος Ωνάση. Όλοι μαζί μοιράστηκαν ιστορίες και συναισθήματα, μίλησαν για τις αξίες και τις καλές πρακτικές και μετέφεραν το μήνυμα ότι η δωρεά οργάνων –ως υπέρτατο δώρο ζωής– μας αφορά όλους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, επιβραβεύτηκαν οι συνολικά 86 επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμοί και σύλλογοι –και, μέσω αυτών, οι περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι– που συμμετείχαν το 2023 στα τρία διαδικτυακά σεμινάρια του προγράμματος Organmeetings. «Η μεταμόσχευση είναι ένα όραμα που μας περιέχει όλους. Ζητάει από τον καθένα και την καθεμία από εμάς το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, την απεριόριστη ελπίδα που μπορούν να προσφέρουν και την υπόσχεση για να αλλάξει μια ολόκληρη κοινωνία» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, και πρόσθεσε: «Στη διαδρομή αυτή θέλουμε να είναι παρούσα η κοινωνία που αλλάζει χωρίς να φοβάται. Γινόμαστε ένας κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα ενημέρωσης, που αισιοδοξούμε ότι θα εξελιχθεί σε μεγάλη αλυσίδα ζωής».