Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τα κόμματα που θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, με την οποία ζητάει να του κοινοποιήσουν τις θέσεις τους αναφορικά με την κατάργηση των μέτρων του claw back και του rebate που επιβλήθηκαν στο όνομα των μνημονίων το 2013 και παραμένουν έως και σήμερα.

Όπως τονίζει ο ΠΣΦ στην επιστολή του, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ όπου υφίστανται τέτοια εξοντωτικά μέτρα. Μάλιστα, στην πρόσφατη διάσκεψη των Ευρωπαϊκών συλλόγων φυσικοθεραπείας, στη Ρίγα της Λετονίας, όπου συμμετείχε ο ΠΣΦ εκπροσωπώντας την Ελλάδα, η αντίδραση των Ευρωπαίων Εταίρων στο άκουσμα αυτής  της εξοντωτικής πρακτικής του Ελληνικού Κράτους, ήταν να μην το πιστεύουν.

Κι αυτό γιατί, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι μας χρηματοδοτούν με μεγάλα κονδύλια τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας (το Βέλγιο με τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα διαθέτει 1.12 δις Ευρώ για φυσικοθεραπεία), η Ελλάδα διαθέτει μόλις 80 εκ. €.

Παράλληλα, ενώ όλα τα Κράτη αυξάνουν τις τιμές αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων κάθε χρόνο, διότι ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των τιμών επαγγελματικής στέγης, ημερομισθίων και ενέργειας και εντέλει του λειτουργικού κόστους, το κόστος της παροχής έχει αυξηθεί σημαντικά, στην Ελλάδα, μόνο το έτος 2023, το ποσό που δεν καταβλήθηκε στους φυσικοθεραπευτές και αφαιρέθηκε από το εισόδημά τους ελέω clawback & rebate, ήταν 26.000.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά, από το 2013 που επιβλήθηκαν τα μέτρα των rebate & clawback, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές στερήθηκαν με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο (δεν αποζημιώθηκαν και επέστρεψαν) πάνω από 230.000.000 ευρώ.