Η Ομάδα Εργασίας για τη Διακοπή του Καπνίσματος, την Προαγωγή της Υγείας και την Κλιματική Αλλαγή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) σημειώνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια υπενθύμιση ότι όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του πλανήτη μας. Αναλαμβάνοντας συλλογική δράση, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά και να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο και υγιές μέλλον.

Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών, η ρύπανση και η απώλεια της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αλλοιώσει περίπου το 75% της χερσαίας επιφάνειας της Γης, οδηγώντας σε άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς, με πιο συχνά και έντονα καιρικά φαινόμενα, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί επίσης σημαντική απειλή, καθώς υπονομεύει την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων και επηρεάζει την υγεία μας.

O Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, επισημαίνει: «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα μέρος πλέον της καθημερινότητάς μας. Οι αλλαγές στο περιβάλλον έχουν μια σημαντική επίδραση στα αναπνευστικά νοσήματα. Η επίδραση αυτή φαίνεται όμως να αφορά σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπους με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό status. Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι φωτιές και οι πλημμύρες επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών με βρογχικό άσθμα και ΧΑΠ, αυξάνοντας τη χρήση των δομών υγείας. Παράλληλα, η έκθεση των παιδιών με τις κατάλληλες υποκείμενες παραμέτρους οδηγεί πολλές φορές στην ανάπτυξη νοσημάτων όπως το βρογχικό άσθμα. Αναρωτιέται κανείς λοιπόν: ποια θα ήταν τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν; Ας σταθούμε σε ένα από αυτά, που είναι η πρόσβαση σε δομές υγείας, ανθρώπων με κοινωνική ανισότητα». Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποίησε κοινή ενημερωτική εκδήλωση ανοικτή για το κοινό, το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, στην Καρδίτσα.