Η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει πρωτοφανή κρούσματα ασθενειών αυτό το καλοκαίρι που προκαλούνται από τους σωρούς απορριμμάτων που σαπίζουν στη ζέστη, προκαλώντας περαιτέρω δυστυχία για τους κατοίκους που ήδη υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Action Against Hunger. Η Φένια Διαμαντή, συντονίστρια έργων έκτακτης ανάγκης στην εν λόγω ΜΚΟ, δήλωσε στο Reuters ότι η διαχείριση των σκουπιδιών είναι ένα από τα κύρια μελήματα της Οργάνωσης καθώς δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έδαφος και ούτε οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε χωματερές. «Αυτή η ποσότητα στερεών αποβλήτων σε όλη τη λωρίδα προκαλεί πολλαπλά προβλήματα υγείας και υγιεινής», όπως είπε. «Φοβόμαστε ότι θα εμφανιστούν ασθένειες που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο παρελθόν και θα επηρεάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό, ειδικά το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες πρόκειται να ανέβουν».

Το Ισραήλ έχει ερημώσει μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 36.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας. Ο περασμένος Μάιος ήταν ο θερμότερος ποτέ παγκοσμίως, σηματοδοτώντας τον 12ο συνεχόμενο μήνα με μέσες θερμοκρασίες ρεκόρ, δήλωσε την Τρίτη η υπηρεσία παρακολούθησης καιρού Copernicus που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το περασμένο καλοκαίρι, ένας καύσωνας στη Γάζα εκτόξευσε τις θερμοκρασίες στους 38 βαθμούς Κελσίου  προκαλώντας διακοπές ρεύματος για 12 ώρες.